Кметът, обидил се на "смешник", измести табелите на града си (видео) - 24novini.bg

Кметът, обидил се на "смешник", измести табелите на града си (видео)

Кметът на Стара Загора казва как решава проблема с винетките: просто мести табелата на града с 2 км на запад. А ако всички го направят? Zagoranews.bg
22.02.2019 | 09:00
(0 гласа)

Отново с екзотично управленско решение стана популярен кметът на Стара Загора Живко Тодоров (ГЕРБ). В последно време той доби известност с делата срещу свои избиратели, които бяха написали негативни мнения за манадта му във Фейсбук. Последното такова дело беше на кмета срещу младеж на 26 години, написал в пост, че е "смешник". След като Стара Загора се организира да събира пари за съдебните такси на момчето и станаха известни още дела на кмета, градоначалникът даде брифинг и се отказа от делата.

Преди това Живко Тодоро пък се прочу с дрането на прасета до разкопките на Августа Траяна и със стеснения вместо разширен мост на входа на града,

при рязането на лентата на който

премиерът Бойко Борисов бе освиркан, а протестиращи му поднесоха вафла "Своге" (видео),

за да му напомнят, че фирмата изпълнител на моста е същата, посторила пътя убиец до Своге, където загубиха живота си 20 души през август 2018 г.

Сега обаче в Стара Загора има следващ безпрецедентен казус, породен от управленските решения на кмета Живко Тодоров. За да се справи с хаоса, които Министерският съвет създаде със свое постановление за обхавата на пътищата с винетки,

кметът намери бързо решение: той просто премести табелита за вход и изход на Стара Загора с 2 км на запад от града в посока с.Богомилово.

И разказа за това на брифинг преди няколко дни. Аргументите му по същество са от загриженост за гражданите, но действията на тази загриженост не са законови: за да не се плащат винетки от хората, отиващи и връщащи се от Тракийския университет и гробищния парк.

По нито един действащ закон, както и по Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата

табелите за граници на населените места не могат да се местят от кметовете,

а прилагането на закона е в правомощията на вътрешния и регионалния министри. Въпреки това кметът даде брифинг с директора на Областното пътно упарвление Илия Златев, в който разказа как вече са преместили табелите за входа и изхода на града и на тези 2 км. винетка няма да се плаща, а Общината ще сключи с АПИ споразумение за новите 4 км общински път, който се прихвърля от държавата на Тодоров.

В 16-минутна пресконференция от 7 февруари, излъчена от Zagoranews, се вижда как в 2:37 минута на брифинга кметът съобщава за местенето на табелите без никакви притеснения, че

извън всякакво законово основание и правомащия променя регулацията на града.

На брифинга става ясно, че въпросинте 2 км на запад от Стара Загора вече влизат в рамките на населеното място без никакъв акт на министерство или оправомощено ведомстов, а само защото са измесетни табелите ръчно. Премахната е и табелата за винетка, обясниха на брифинга.

Пътят III-6602 и е третокласен в посока с. Богомилово, а изместените табели са Д11 и Д12 за начало и край на града.

Така общо нови 4 км влизат в обхвата на пътищата, за които общината трябва да се грижи,

обясни пък другият участник в брифинга - шефът на Областото пътно управелние, като дори добави, че това ще струва на общината по 700 лв. на километър на месец, което прави 2800 лв. месечно или 33600 лв. годишно без ДДС. Общата стойност с ДДС става

малко над 40 хил. лв. годишно, които в бюджета на Община Стара Загора, разбира се, няма как да са предвидени

и трябва някакъв разход да бъде намален с тази сума, за да се отдели за удължаването на града, напарвено с местенето на табелите.

Това с новопоет разход от 40 хил. лв., без срещу него да има приход, е най-малкият проблем. Среиозният е, че няма как без обществена поръчка да се определи фирма, която да почиства и поддържа тези общо 4 км. нови общински пътища. Още по-сериозният е, че промяната на територията на града, влияе върху общата площ, прилежащите територии, промяна в землищата, в кадастралните граници и какво ли още не - действия, които юридически трябва да са предшествани от решения на министерства и Министерския съвет.

Без да се държи сметка на това обаче, с оглед на удобството на гражданите, както каза кметът Живко Тодоров, се организира преместване на табелите и това се оповестява публично.

Единственият документ, който ще опише този акт в правния мир, ще е анекс между АПИ и общината.

Документът би имал стойност само доколкото АПИ да намали тези 24 хил. км републикански пътщиа, за които отговаря, с 4 км, но няма никаква друга стойност по отношение на землище, кадастър, имоти и парцели на хората по тези 4 км терен, държавни имоти и сервитутни зони но пътя, разположени билбордове там, всякакви трасета за кабели и различни електро-, газопроводи и други обекти на националната сигурост, военни планове, към които пътят и зоните наоколо са част, които кметът с лека ръка просто промени с местенето на табелите. И без никакво юридическо или административно основание.

Какво ще стане, ако всички 280 кмета в страната започнат по собствено решение да местя табелите на населените си места ли?

Или ако започнат самите граждани да ги местят, щом кметът, извън всякакъв закон, го прави? Например може да стане така, че Перник да стане част от София, с оглед неплащането на винетки от гражданите, или Варна и Бургас да приобщят към територитиите си съседни села.

А како ще стане, ако шефът на ОПУ иска табелата да е на 3 км от сегашното си място, но кметът иска да е на 6 километра, за да спечели гласове от съседните села за изборите?

И ако това изглежда абсурдно, как изглежда твърдението на кмета на Стара Загора,

ако се повтори като действие от 280 негови колеги: "Не е голяма драмата. Няма да има регулационни проблеми"

на фона на изискването по ЗУТ например общините да имат Общи устройствени планове. Къде и как въпросните 4 км ще бъдат отразени, кога, с чие решение, кой ща дава разрешителните за строеж и кой ще запълва дупките и ще реже храситте там на дата 22 февруари (2 седмици след местенето на табелите) е резонен въпрос.

Не толкова за устройството на териториите - знаем, че България е разграден двор. А за върховеството на закона и абсурдите в нарушаването му, които, ако кметовете си позволяват, какво остава за обикновените избиратели.

Едно от най-шумно отразените от националните медии негови управленски решения беше регулирането на едно кръстовище в града с чували, вместо със светофари, което бе показано от NOVA в рубриката "Пълен абсурд", а гражданите се шегуваха, че така може да се нарича предизборната кампания за следващ мандат: "Чували вместо светофари". Имаше и друго - паркинг върху средновековни и римски разкопки, за което също кметът не виждаше проблем и сатна медиен скандал.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...