Десните излизат с обща листа на евроизборите? - 24novini.bg

Десните излизат с обща листа на евроизборите?

18.02.2019 | 07:46
(0 гласа)

Десните ще излязат с обща листа на европейските избори, обяви пред бТВ евродепутатът Светослав Малинов. 

 

От Демократична България сме готови да отправим призив към всички да се явим заедно - и към ДБГ, и към СДС, заяви той. 

 

Не може да гледаме безучастно тези антидемократични промени в Изборния кодекс затова трябва да се обединяваме, добави евродепутатът. 

На въпрос как ще се реди листата, той каза, че това ще се случи след като е ясен пълния формат на коалицията. 

По отношение на  промените в Изборния кодекс, които направиха ГЕРБ и ДПС на 13 и 14 февруари през нощта, той заяви, че са доказателство за коалицията ГЕРБ - ДПС. А признанието на Цветанов, ако не подкрепят ДПС за ИК, пада правителството е равносилно на думите на Станишев - "ако не подкрепим Пеевски, пада правителството". Именно тези думи на бившия лидер на левицата станаха повод за масови протести, довели до свалянето на правителството на Пламен Орешарски. 

Малинов е категоричен, че преференцията работи и обезсмислянето й е равносилно на отнемане на демокрацията. Припомняме, че Светослав Малинов отиде в европарламента след кампания срещу водача на листата на реформаторския блок, в която той участваше - Меглена Кунева и с която успя да се пребори чрез преференциите. 

 

Припомняме, че последните поправки в Изборния кодекс предизвикаха общи протести и на десните партии, и на опозицията, и на лидери на обществено мнение, както и на омбудсмана Мая Манолова, която обяви, че ще сезира Конституционния съд.  А президентът  Румен Радев направи изявление, че обмисля да наложи вето

Позицията на Малинов е разбираема, тъй като той има амбиции да бъде отново евродепутат, а за да се случи това гласовете на ДСБ и "Да България" няма да са му достатъчни. Въпросът е какъв ще бъде отговорът на ДБГ и СДС. И двете партии са казвали, че подкрепят обединение на десните, но имат различни условия, от които трудно ще отстъпят. 

И ДБГ, и СДС са започнали вътрешната си процедура за подготовка за европейските избори. 

Дали по-малко от 100 дни ще са достатъчни на десните, дори и да се споразумеят за обща листа, ще стане ясно на 26 май. 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...