Манолова дава поправките в Изборния кодекс на съда (видео) - 24novini.bg

Манолова дава поправките в Изборния кодекс на съда (видео)

Мая Манолова ще внесе жалба в Конституционния съд срещу промените в Изборния кодекс 24новини/Мария Йорданова
15.02.2019 | 11:59
(0 гласа)

Омбудсманът Мая Манолова обяви в парламента, че с екипа й вече работят по подготвянето на Конституционна жалба по приетите вчера поправки в Изборния кодекс, които тя определи като "грубо посегателство върху правата на българските граждани".

 

"Отнеха правото да се гласува за личности - нещо, което хората поискаха на референдум. Това е

все едно да имаш правото да си купиш хляб, но той да струва 130 000 хил. лева.

Толкова гласа са нужни за разместване на листата", коментира Манолова. 

 

"Отново лишиха гражданите в чужбина от възможността да упражнят правото си на глас чрез електронно гласуване,

което хората поискаха на друг референдум. Наред с това се премахна съдебният контрол над актовете на избирателните комисии. Сега хората са лишени и от защита и право на съдебен контрол", даде примери за нарушени права на гражданите Манолова. 

Тя обяви, че

ще е готова с жалбата и ще я внесе в момента, в който текстовете бъдат публикувани в Държавен вестник. 

Относно вето на президента, Манолова коментира, че тя не може да дава съвети, а ще изпълни собствените си правомощия - да огласи публично, че се отнемат права на гражданите и да сезира Конституционния съд. 

"Този кодекс даде възможност на гражданите да гласуват преференциално, да има секции в чужбина по облекчен режим, да се избират кметове на малките населени места, актовете на ЦИК можеше да се обжалват пред ВАС, но всички тези права бяха отнети. Този Кодекс за първи път създаде постоянна ЦИК, която сега отказват да заменят със следваща". Така Манолова отговори на обвиненията на ГЕРБ, че проблемът е бил в Изборния кодекс от 2014 година, чийто основен вносител е тя. 

Всяка поправка прави Кодекса по-недемократичен,

категорична беше омбудсманът.  

 

Манолова е в парламента, за да обсъди с депутати Закона за социалната помощ, тъй като има възможност с приемането му да се нарушат права. Причината е, че отделни текстове са в противоречие с другите два закона - за социалните услуги и за хората с увреждания, които депутатите вече приеха. 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...