В 12:30 ч. през нощта депутатите удължиха живота на ЦИК - 24novini.bg

В 12:30 ч. през нощта депутатите удължиха живота на ЦИК

В 12:34 часа през нощта депутатите гласуваха да няма нов състав на ЦИК преди изборите през май. В 12:34 часа през нощта депутатите гласуваха да няма нов състав на ЦИК преди изборите през май.
15.02.2019 | 00:35
(0 гласа)

След като приключи разглеждането на промените в Изборния кодекс, продулжило повече от 14 часа, депутатите разгледаха и предложението ан БСП за изпълнение на закона и приемане на процедурни правила за избор на нови членове на ЦИК. 

 

Според БСП процедурата по новия избор трябва да приключи до 21 февруари, тъй като мандатът на настоящите членове на ЦИК изтича на 31 март тази година. 

 

Имало е проблеми с избора на нови членове на ЦИК, но досега никога не е завявано "защото не искаме да изпълни закона", коментира Крум Зарков от БСП. 

Дори и партиите да ги издигат, хората в ЦИК не са там да пазят партийни интереси, а за спазването на Изборния кодекс. Да ние ги избрахме, когато имахме мнозинство, но спазвайки закона, искаме и сега да се спази законът, добави той. 

Няма да стане хаос, защото в ЦИК освен тези няколко човека има и администрация, ако излъчим хора с опит или ако считате, че вашите хора там трябва да останат, предложете ги пак, контрира Зарков аргурментите, че смяна на ЦИК сега ще доведе до хаос. 

Неспазването на закона е прецедент, който е хиляди пъти по-опасен от оставането на членовете на ЦИК. Ако не го направите ще покажете, че в тази сграда върховенството на закона не важи. Утре може всяка мандатна комисия да започне да лобира да се удължава мандата й, предипреди депутатът от Левицата. 

Докато Зарков представяше мотивите около 10 депутати бяха в Пленарна зала.

Снимка: Докато Зарков представяше мотивите около 15 депутати бяха в Пленарна зала (часът е 12 без 10).

Корнелия Нинова обвини управляващите, че слагат точката през нощта, за да заглушат дебатите по нея. 

Отнеха ви редица права и залта беше пълна. Сега, когато трябва да се дабатира въпросът ще има ли върховенство на закона, ги няма. 

Тази комисия е избрана 2 месеца преди изборите за Европейски парламент през 2014 година и хаос нямаше. През октомври имаше парламентарни и пак нямаше хаос, заяви Нинова по отношение на аргумента на ГЕРБ, че 2 месеца преди избори не може да се сменя състава на ЦИК. 

Цветанов лъже, че тази комисия е назначена от БСП и доминирана от БСП и създава фалшиви новини, коментира Нинова и попита защо го няма цял ден на работа. 

Газите законите и нарушавате законността в името на една цел - налагане на режима Борисов,

заяви Нинова. 

Спас Гърневски взе думата от името на ГЕРБ, но не изтъкна аргументи по същество. Президента "Слънце", "Светлина за Кремъл" и вашите души го избрахте при този състав на ЦИК. Спас Гърневски нарече искането на БСП провокация за демокрацията в България "тип Костинброд". Като загубите изборите ще кажете, че сме спечелили, защото сме си назначили избирателна комисия. 

 

Ще ядете за пореден път боя с вашата комисия, която сте избрали, за да няма с какво да се оправдавате, завърши Гърневски, изтъквайки това като основен аргумент срещу смяната на членовете на ЦИК, както казва законът. Той повтори отново, че Корнелия Нинова е продала "Булгартабак", въпреки липсата на връзка с темата за ЦИК.

"Булгартабак" беше продадена от Бойко Борисов, а не от Корнелия Нинова, отговори му лидерът на БСП. Резултатът от тази престъпна продажба на Бойко Борисов е затваряне на най-печелившото предприятие на "Булгартабак" и знаете на кого го даде и какъв беше ефектът за хазната и за джобовете на тези двама души.

 Искрен Веселинов от ВМРО коментира, че в началото са решили да подкрепят процедурата на БСП, но се чудят дали постъпват правилно, подкрепяйки ги, тъй като Левицата се опитва да употреби темата политически.

Антон Кутев коментира, че преди тях в тази зала е имало редица достойни личности, но с днешното решние депутатите не са достойни да са в парламента. 

Георги Свиленски обвини управляващите, че няма истински дебат и затова точката е оставена за през нощта. Спазете закона. Няма интереси извън тези, да има законно избрана избирателна комисия. Изберете, който искате, но спазете закона, призова Свиленски. 

Все пак в 12:30 часа през нощта предложението на БСП беше отхвърлено с 56 гласа "за", 83 "против" и 17 "въздържал се". БСП бяха подкрепени единствено от депутати от патриотите, а основните гласове против бяха на ГЕРБ и ДПС. 

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...