ГЕРБ за протеста на Десните: 5 човека симпатизанти на БСП - 24novini.bg

ГЕРБ за протеста на Десните: 5 човека симпатизанти на БСП

Данаил Кирилов отдавна не харесва десните и особено лидера на ДБГ Димитър Делчев, с който често влизаха в конфликти в правната комисия Данаил Кирилов отдавна не харесва десните и особено лидера на ДБГ Димитър Делчев, с който често влизаха в конфликти в правната комисия
Мария Йорданова 14.02.2019 | 11:55
(0 гласа)

Председателят на Правната комисия в парламента Данаил Кирилов не издържа на напрежението при поредните скандали за Изборния кодекс и нарече Десните, протестиращи пред парламента, "пет човека, симпатизанти на БСП". 

Припомняме, че след снощното гласуване преди полунощ в непълен състав на Правната комисия да се отнеме правото на гражданите да се гласува с преференция, десните започнаха да организират целодневно присъствие и протест пред парламента. Първите представители на ДБГ, ДСБ и "Да, България" бяха пред Народното събрание с плакати около 9.00 ч.

По информация на 24новини.бг за довечера се организира общ протест на десните партии срещу ГЕРБ и ДПС, което ни е потвърдено и от партийни централи.

Днес от рано сутринта среднощните промени в Изборния кодекс предизвикаха размяна на реплики "шайка" и "комсомолци" в пленарната зала.

Изнервен от БСП, Данаил Кирилов - председател на Правната комисия от ГЕРБ, каза:

"Навън има 5 човека, симпатизанти на БСП, които се опитват да късат ризи срещу промените".

Кирилов всъщност визираше първите представители на десни партии за протест пред служебния вход на Народното събрание.

От БСП обаче контрираха на ГЕРБ чрез изказване на Крум Зарков:

"Лудост е начинът, по който се приемат промени в Изборния кодекс.

Днес много от вас ще натиснат копчетата и ще гласуват, без да знаят какво точно правят.

В своя защита, председателят на Правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ пък заяви, че заседанието снощи е продължило до след полунощ и "от шестимата членове на БСП останаха двама докрай, но за съжаление неработоспособни".

Днес в пленарна зала окончателно депутатите ще гласуват много спорни промени в Изборния кодекс, които предвиждат премахване на номера на партиите в бюлетината, отпадане на социологията в изборния ден и отпадане на задължението за машини във всяка изборна секция, въпреки, че ГЕРБ гласуваха да го има заедно с Реформаторите в предходния 43-ти парламента. сега ГЕРБ се отмятат от решението и смята също да откажат на гражданите правото да гласуват с преференция, т.е. мажоритарно да посочват кого от листата на партията одобряват най-много. 

До момента народните представители отхвърлиха предложението на ДПС да отпадне правилото за уседналост при местни избори, като от ГЕРБ гласуваха "въздържал се". По време на дебатите Хамид Хамид от ДПС заяви, че "това не е текст, който регламентира уседналост, а който лишава едни хора да гласуват".  Но пък за преференцията именно ДПС помогнаха на ГЕРБ с гласовете си.

Припомняме, че скандал и конфликти между ГЕРБ и извънпарламентарните десни от "Движение България на гражданите" белязаха заседанието и на парламентарната правна комисия през декември, когато там се обсъждаха поредните, пети поред, промени в новоприетия Антикоурпицонен закон. С тях

ГЕРБ извадиха общинските съветници от кръга на проверяваните за конфликт на интереси лица.

Тогава лидерът на дясната партия ДБГ Димитър Делчев и председателят на правната комисия Данаил Кирилов влязоха в сериозен конфликт. Делчев обвини Кирилов, че ГЕРБ приемат репресивни текстове и правят закона удобен за ГЕРБ и незасягащ точно позициите, свързвани най-много с корупция.

Развитието на казуса с промените в последния момент на Изборния кодекс продължава днес в Народното събрание.

 

 

 

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...