Манолова с жълт картон за Борисов: Скача на избори тази година - 24novini.bg

Манолова с жълт картон за Борисов: Скача на избори тази година

Мая Манолова сериозно застрашава управлението на столицата от ГЕРБ Мая Манолова сериозно застрашава управлението на столицата от ГЕРБ
13.02.2019 | 19:03
(2 гласа)

„Ще си върша работата, ако ме оставят да си върша работата. В момента, в който това стане безсмислено, когато всяко мое предложение бива бламирано и атаките продължават, мога и да преосмисля намеренията си... Каузата на справедливостта и правата на хората е моя кауза, независимо в какво качество я защитавам“. Това заяви омбудсманът Мая Манолова пред БНР днес на въпрос смята ли да се връща в политиката.

 

 

Манолова вече няколко пъти намеква публично, че ако й се пречи, ще предприеме промяна в позициите си.

Да се кандидатира за друга длъжност в предстоящите през 2019 година избори би означавало да се кандидатира за кмет на столицата, което не е изключено и с оглед на сменената й адресна регистрация. Местните избори са през октомври 2019.

Преди това, през май 2019 г., има европейски избори, но е изключено тя да се яви с партийна листа за евродепутат.

Третият вариант за явяване на избори остават предсрочните парламентарни, които към момента не са факт и могат да се свикат, ако се изчерпат възможностите на 44-ия парламент. Но с оглед на

страха на Борисов и ГЕРБ служебен кабинет да се направи от президента Радев в края на мандата на настоящия главен прокурор - това не е желаното от премиера.

Тук добавяме още страх - страх на Борисов от Радев, с който ГЕРБ водят война вече втора година.

Това беше "Студената война" на 2018 г., белязана с повече от 30 конфликта между президента и премиера.

Тоест ГЕРБ ще крепи мнозинството си с "патриотите" и с който реши да им служи до последно. И ще плащат щедро висока цена.

Мая Манолова пред радиото бе скептична, че ще има втори мандат като омбудсман след юли 2020 г., когато този мандат на омбудсмана изтича и

не мисли да бъде и следващият омбудсман на България.

Омбудсманът не скри, че има трудни отношения с останалите институции, заради склонността си да говори директно за проблемите.

„Отношенията ми с институциите, с властта стават все по-обтегнати. Не им харесва това, че не спестявам никому нищо. Смятам да продължа в този дух – това е ролята на омбудсмана – да защитава гражданите и да атакува всяко решение, което ги ощетява, и да не мълчи пред нито една несправедливост в обществото“, каза още тя.

Припомняме, че в В Шоуто на Слави Манолова ясно обяви намеренията си да се противопостави на управляващите, ако органите им продължават да й пречат да работи. От ноември не е минало много време, а политическите й заявки стават все по-категорични.

Дали Манолова страхува Борисов, 24новини.бг пита още в края на юни - въпросът става все по-актуален.

Колко ще заплаши стола на кмета Йорданка Фандъкова също е ясно: много. Особено след провалите на столичните ремонти и

шумните скандали с приближените "обръчи от фирми" около ГЕРБ, на които Фандъкова е длъжна, понеже те са длъжни на Борисов.

В подобна среда, и при спадащо доверие към ГЕРБ, да се твърди, че в Мая Манолов не е заплаха на 20-годишното управление на София от ГЕРБ, е наивно.

И самата Манолова очевидно си дава сметка, че тази перкспектива може да бъде реалност само след 6 месеца. Реалност, за която ще й трябват умни съюзници.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...