Войводиново: 17 жалби в съда спират събарянето на къщи - 24novini.bg

Войводиново: 17 жалби в съда спират събарянето на къщи

Ромите от Войводиново ще бъдат настанени в Столипиново, 17 жалби спират събарянето на къщи Ромите от Войводиново ще бъдат настанени в Столипиново, 17 жалби спират събарянето на къщи
11.02.2019 | 15:00
(0 гласа)

Всички 17 собственици на съборени къщи във Войводиново, след сблъсъците в селото и ПР-акциите на властта там, са обжалвали събарянето на къщите си пред съда. Това обяви кметът на селото Димитър Иванов пред bTV. 

 

Той допълни, че преди да се произнесе съдът през март, във Войводиново къщи не могат да се събарят вече.

 

Изгонените от село Войводиново роми ще бъдат настанени в пловдивския квартал „Столипиново”,

стана ясно след решение на Община Марица. Ще им бъдат предоставени общински жилища, в които ще се настанят семействата и с настаняването ще се бърза, защото избухват конфликти между прогонените роми, които иска да се върнат, и жители на Войводиново, които не ги приемат обратно. Връщането обаче е било под ръководството на роми от „Столипиново”, което пък е всяло още повече напрежение, стана ясно от думите на хора от селото.

Днес двете страни - жителите и прогонените роми - се срещнаха пред община Марица,

а кметът опитал да потуши конфликта, който започна след побоя над командоса Валентин Димов на 6 януари, но без особен успех.

Жителите на Войводиново смятат, че прогонените роми не могат да се върнат вече в селото, докато ромите казват, че това е родното им място и не се свързани с побоя над командоса, както и че имат жалби в съда. И докато съдът не обяви, че са виновни, те не са.

Конфликтите във Войводиново непрекъснато се възпламеняват отново, подклаждани от вицепремиера Каракачанов и други политица, като наскоро ДПС заявихя, че там най-много гласове на последните избори имат партия ГЕРБ, последвана от БСП.

Вицепремиерът Каракачанов обяви "мерки против циганизацията", които разделиха общественото мнение особено с визията си за абортите при ромските жени. Тя включва и такива мерки като при жени с над 2 деца да се премахне статутът самотна майка, а при жени, които са оставили за отглеждане в дом повече от 2 деца, да се предложат безплатни мерки, ограничащи "възможността за последващи нежелани бременности". Вицепремиерът обясни впоследствие, че това не било идея за кастрация, а за аборти на ромските жени, което също голяма част от хората намират за смущаващо.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...