Най-малко три години затвор за домашно насилие - 24novini.bg

Най-малко три години затвор за домашно насилие

Мария Йорданова 07.02.2019 | 12:30
(2 гласа)

От три до десет години лишаване от свобода предвиждат приетите днес промени в Наказателния кодекс, с които се предприемат по-сериозни наказания за домашното насилие.

 

 

При първото гласуване на промените беше предвидено инкриминиране на психическия тормоз, като отделен вид насилие. С приетите окончателно днес промени, обаче, психическото насилие отпадна, като отделен вид насилие. 

 

Във връзка с това Данаил Кирилов, председател на правната комисия в парламента, обясни, че психическото насилие е станало съществен компонент от определението за домашно насие, заедно с принуда, заплаха, лишаване от свобода.

Наказание ще има за системното преследване, с което се събужда страх за живота или здравето на преследвания. Законът предвижда до една година лишаване от свобода или пробация. Ако това се случи в условията на домашно насилие, наказанието е затвор до пет години. 

При телесна повреда, независимо дали е лека, средна или тежка, наказателно преследване срещу насилника се започва след жалба от жертвата. 

За насилствен брак наказанието е от една до шест години, а за смърт в следствие на домашно насилие наказанието е доживотен затвор без право на замяна. 

  

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...