Протест с жълти жилетки в аптеките у нас - 24novini.bg

Протест с жълти жилетки в аптеките у нас

Фармацевтите на символичен протест. Фармацевтите на символичен протест. снимка: кадър бТВ
05.02.2019 | 21:01
(0 гласа)

Днес аптекари проведоха символичен протест като облякоха жълти жилетки на работните си места. Те са недоволни срещу нова европейска наредба, за чието изпълнение ще трябва да инвестират средства в нов софтуер.

 

Според новите изисквания линейният баркод на лекарствата се заменя от матричен код и лепенка като идеята е да се предотврати продажбата на фалшиви лекарства.

 

Но според фармацевтите у нас системата има сериозни пропуски и ще затрудни сериозно работата им.

Те са категорични, че така няма да се спрат фалшивите лекарства, тъй като те рядко стигат до аптекита, а най-вече се продават онлайн. Фармацевтите се притесняват също, че до общата система ще имат достъп от НАП и може да се стигне до изтичане на данни за складови наличности или на пациентите, което може да доведе до сериозни проблеми.

Заради недоволството в бранша от здравното министерство обявиха, че ще има 6-месечен срок, в който аптеките да изпълнят изискванията и през това време няма да бъдат глобявани за несъответствия с новата система.

 

От думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев стана ясно, че у нас има 3600 аптеки, а от тях 2400 работят с НЗОК и към момента имат необходимия софтуер за връзка с Касата.

„За новите изисквания трябва да осигурят един четец между 180 -200 лева и още за свързване на системата 50 лева.

Не е такъв тежък товарът”, смята той. За тези, които нямат изградена система досега вложението ще е около 1500-200 лева, изчисли министърът.

Към момента не е известно да са поето ангажименти от страна на здравното министерство за подкрепа на аптеките за внедряване на новия софтуер, както са направили редица други европейски държави.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...