ГЕРБ и ДПС: Молитвена закуска с "Хемус" за 1,3 млрд. лв. - 24novini.bg

ГЕРБ и ДПС: Молитвена закуска с "Хемус" за 1,3 млрд. лв.

Борисов и Пеевски се е случвало да се разминат, но рядко Борисов и Пеевски се е случвало да се разминат, но рядко
05.02.2019 | 12:50
(2 гласа)

Вчера стана известно, че заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, ще отпътуват заедно за молитвената закуска при Доналд Тръмп.

 

Ненадейното закусване на американският президент Тръмп с Мустафа Карадайъ показва добро храносмилане и на трите страни - ГЕРБ и ДПС ще хапнат след гласуването за американските изтребители F-16, а Тръмп ще открадне за менюто си малка България, стратегически съседна на инатливия Доган и мощния Путин.

Нека припомним, че имаше среща на американския посланик с Карадаъй и Доган, на която се обяви, че не е говорено за F-16.

 

Бидейки в менюто на няколко (бивши уж) империи, Карадайъ и Цветанов ще бъдат ордьовърът. При Тръмп.


А тук, у нас, ще са

мъжете с добро храносмилане. В менюто на партиите им първо беше КТБ, източена с 3,5 млрд. лв. Кой ще е виновен ли? КОЙ знае.

След това бяха изтребителите F-16 (първата среща за тях предстои на Трифон Зарезан). Те направиха от партиите ГЕРБ и ДПС самолетоносачите на Тръмп в България. Това ще струва около 2 млрд. лв. или повече. КОЙ знае.

Мимоходом ще подминем саниране, пътища, проекти по Фонд „Земеделие”, „Булгартабак”, водни цикли, бонови книжки (които ще „събуждат”, като национализират акции на 2,5 млн. души), лотарии, енергийни приятелски кръговe, "Белене" и ще спрем до Пътната агенция (АПИ).

Там именно е основното ястие от молитвената закуска на ГЕРБ и ДПС. Нарича се АМ „Хемус”. И струва 1,34 млрд. лева

за строителство и проектиране на 134 километра.


На 28 януари „Биволь” публикува аудио запис, направен случайно по телефона от шофьор,

звъннал в АПИ на стационарен номер. Централата се бъгнала и така човекът попаднал на вътрешен разговор – между шефа на дирекцията за пътното поддържане и една членка на УС на държавната фирма „Автомагистрали” ЕАД – Десислава Христова. Точно тази фирма се оказа ненадеен строител на 134 километра от 40-годишната сага „Хемус”, за 1,34 млрд.лева.


А точно в нейното ръководство е въпросната жена. Фирмата има около 20 строителни автомобила, каза лично министърът на Регионалното развитие Петя Аврамова в отговор до депутата Георги Свиленски от БСП, от над 230 общо (коли, бусове, самосвали), понеже фирмата само поддържа автомагистралите, не може да ги строи.


Държавното дружество „Автомагистрали” ЕАД запълва дупки, реже храсти, рисува линии с боя, сменя знаци, поправя канавки и кърпи асфалт. Друго не прави. Понеже няма капацитет. На тази същата фирма с една процедура инхаус, т.е. вътрешно възлагане,

МРРБ (чрез АПИ - Пътната агенция, която от седмица е с нов шеф) даде 3 дни след Коледа тихо-мълком да строи 134 км от магистрала „Хемус”.

За сравнение нека напомним, че толкова дълги бяха и трите лота на „Тракия” (2,3 и 4), които се строиха от „Трейс”, гръцката "Актор" и „Холдинг Пътища” във времето 2009 – 2012 г.


Христова, която е член на ръководството на държавната "Автомагистрали" ЕАД, е вече освободена по нейна молба до министъра на МРРБ два дни след записите на „Биволъ” – на 1 февруари, пише „Капитал”.


В записите тя говори с директора от АПИ инж. Михаил Рашков за човек, на име Иван, който „много иска да се докаже”

и апелира да му се даде шанс да работи. Вече освободената директорка казва, че и „премиерът го знае това” и че Иван сега прави тунела на Мало Бучино на магистрала „Струма”. Това също е нарушение с оглед на факта, че „Автомагистрали” няма право на подизпълнители, но очевидно Иван там се доказва, за да може после да се захване и с „Хемус” – КОЙ знае.


Десислава Христова е член на Съвета на директорите от октомври 2017 г.,

като лично бившият регионален министър (сега заместник-министър след жертвите на пътя-убиец до Своге) Николай Нанков ѝ е предложил поста. Била активист на АБВ – партията, основана от Георги Първанов, но през 2007 г. е четвърта в листата на ДПС в 25 МИР – София. В писмо до Ахмед Доган, публикувано на сайта epicenter, тя пише, че е в "хармония с душата на ДПС" и му се доверява безрезервно, напомня „Капитал”.


Сега в съвета на директорите на държавната компания са двама - Александър Филев и Стоян Беличев, който е и изпълнителен директор. За Беличев също имаше публикации, че е под опеката на Николай Нанков и че има връзка с Гинка Върбакова, за което писа „Биволъ” преди време.

"Ще се случи и ще бъде в срок, Иван има интерес да се доказва и той го знае много добре. И е готов на абсолютно всичко да дава от себе си", казва в записа дамата от "Автомагистрали", която вече не работи там.


24новини.бг потърси за коментар изпълнителния директор Стоян Беличев за договора с АПИ за "Хемус". От „Автомагистрали” ни отговориха да почакаме да ни потърсят.


Молитвената закуска на ГЕРБ и ДПС започна. Консумацията на "Хемус" е в ход преди преглъщането пред Тръмп във Вашингтон и ще се яде поне до октомври 2019 г.


Тогава - след изборите през май за евродепутати и през октомври за кметове и общински съветници - ще стане ясно

КОЙ ще яде и кой ще бъде в менюто в годината на Земната свиня – КОЙ знае.

Но със сигурност с „Автомагистрали” ЕАД ще се прекара по хранопровода едрата хапка „Хемус”.

И докато на медиите се хвърлят трохите от Министерството на културата за 700 хил. лв., които се оказаха партенка, за тези 1,34 млрд.лв. БСП не прави сигнали до прокуратурата, не пише до ОЛАФ – защото в УС на АПИ са бивши депутати от БСП. Или защото КОЙ знае дали в молитвената закуска с "Хемус" при ГЕРБ и ДПС, на софрата не бъркат в паницата с пръсти и някои леви.

От опозицията поискаха договора и обещаха, че ще сезират ЕК, но КОЙ знае...

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...