Премиерът Борисов се записа в историята - сам - 24novini.bg

Премиерът Борисов се записа в историята - сам

Премиерите на България и Македония - Бойко Борисов и Зоран Заев Премиерите на България и Македония - Бойко Борисов и Зоран Заев
04.02.2019 | 20:02
(0 гласа)

Днес България и Северна Македония отбелязаха съвместно 147 години от рождението на Гоце Делчев. Македонският премиер Зоран Заев беше на посещение в София и проведе работна среща с българския си колега Бойко Борисов.

 

Пред журналистите Зоран Заев показа истински плам, говорейки за постигнатаото от Македония. От думите му стана ясно, че страната му ще е 30тия член на НАТО, а пред юни очаква да започнат преговорите за членство в Европейския съюз.

 

В съвместното си изявление с Борисов той благодари на властта у нас и българския народ за договора за добросъседство и подкрепата за страната му в европейското й развитие, както и за включването на Западните Балкани като приоритет на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Българският премиер Бойко Борисов използва момента, за да се запише в историята.

Влязохме в историята, колкото и да не им е приятно на някой български граждани, коментира той.
Ето 27 години чакат, а с българското председателство всичко стана за 6 месеца. Лидерите на Европа ме съветваха да не избираме тази тема – ние избрахме най-трудната, и пак стана най-успешно. И дадохме перспектива на нашите съседи, похвали се Борисов.

В естествения си стил премиерът пропусна да спомене, че за включване на темата за Западните Балкани е работено с години и редица политици като бившият еврокомисар и вицепремиер Меглена Кунева, и темата далеч не се е развила само за 6 месеца, а още повече пък само благодарение на него.

 

Борисов и Заев заявиха също, че ще се работи за увеличаване на стокообмена между двете страни и усилено се работи по осъществяването на проекта за Коридор номер 8 и железопътна линия между София и Скопие.

В изказването си Борисов заяви, че България първа е ретифицирала договора за членство на Македония в НАТО, но всъщност процедурата още не е стартирала. Очаква се в сряда Македония да подпише договора, след което той минава за ратификация през държавите-членки.

Двамата премиери не отговаряха на политически въпроси, „защото отиваме на концерт“, обясни Борисов.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...