Вътрешният вот на "Да, България" допуска безкрайно гласуване (видео) - 24novini.bg

Вътрешният вот на "Да, България" допуска безкрайно гласуване (видео)

04.02.2019 | 14:10
(1 глас)

Макар да рекламират вътрешните си избори като тренировка за провеждането на електронни избори в страната, предварителните избори на "Да, България" за европейския вот още в първия ден показаха дефекти и възможности за манипулация. 

По думите на лидера на партията Христо Иванов 13 хил. са свалили мобилното приложение, а 5700 души са се регистрирали с намерение да гласуват. 

Първоначално беше обявено, че регистрацията приключва вчера, а днес започват самите избори, които ще продължат до 10 февруари. Днес обаче все още е възможно човек да се регистрира за гласуване. 

Мобилната апликация на партията в момента не поволява да се гласува,

но пък за сметка на това от сайта може да се гласува няколко пъти. За един и същи човек или за различни. Или за едни и същи на различни места.

Или позволява да се гласува 42 пъти за един от кандидатите. Толкова твърди, че е гласувал наш читател.

da bylgaria

Дали сайтът ще отчете, че един и същи човек е гласувал няколко пъти, не е ясно. Нито пък дали ще приеме например само първия вот за легитимен или ще обяви всичките за невалидни. 

Странна е обаче липсата на техническа възможност, която да отчита, че от един и същи компютър и от един и същи профил е възможно да се гласува повече от веднъж. Подобна съществува в най-безобидните анкети "Коя зодия е най-умна" и "Кое е най-важното събитие на седмицата", от които нищо не зависи, камо ли при вот обявен за

демонстрация, че електронното гласуване в страната е възможно. 

От партията на Христо Иванов раздадоха кодове на членовете си, с които обаче те каниха други външни хора да вземат участие във вътрешните избори на партията.

Читатели на 24 новини.бг ни сигнализираха обаче, че с един код може да се регистрират повече от един човек. 

Така на практика вътрешните избори на "Да, България" могат да бъдат хакнати от всеки. 

Публична тайна е, че от партията на Христи Иванов искат да издигнат Стефан Тафров - бившият посланик на България в ООН, който единствен би могъл да измести от първото място в коалицията им с ДСБ техния човек и настоящ евродепутат Светослав Малинов. 

Съвсем реалистично е да се очаква тогава, че едно

хакване на вътрешните избори би могло да бъде дори "приятелско" от страна на ДСБ, които да наклонят везните в полза на неизвестните лица в листата и да изместят Тафров,

още повече, че партията на Атанас Атанасов (ДСБ) има опит в изиграването на партньори по време на европейски избори. 

 

"Искаме да изпратим с това гласуване едно просто съобщение - че в България има политическа сила, която не се страхува от електронното управление, има тази амбиция и този капацитет, докато управляващите похарчиха 2 милиарда за това и въпреки това няма никаква система в това отношение", заяви Иванов пред БНР. 

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...