Безплатна детегледачка – кой и как може да кандидатства - 24novini.bg

Безплатна детегледачка – кой и как може да кандидатства

03.02.2019 | 09:30
(0 гласа)

Много родители биха искали да се върнат на работа, но нямат възможност да изпратят детето си на детска градини заради липса на места или други причини, а често няма и кой да го гледа вкъщи освен тях. 

 

 

Европейската програма

„Родители в заетост“ и тази година дава възможност на майките да получат безплатна детегледачка, ако се върнат на работа. 

Програмата през 2019 година е разширена и достига до по-голям кръг семейства, а фокусът е поставен към многодетните семейства.

Кой може да кандидатства за безплатна детегледачка?

Родители на деца от 0 до 5 години, които имат осигурена работа на трудово/служебно правоотношение или са самонаети, а децата им не са записани в детска ясла/градина, затова родителите ги гледат и не се връщат на работа.

Многодетни родители* на деца от 0 до 12-годишна възраст, които са се върнали на работните си места, и децата посещават детски ясли/градини, както и училище.

Безработни лица, които са регистрирани в Бюрото по труда и имат деца от 0 до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина.

Безработни лица, които са многодетни родители на деца от 0 до 12-годишна възраст, посещаващи детски ясли/градини, както и училище.

Какво още трябва да знаем?

Родителите, които имат осигурено работно място, но са у дома, за да гледат децата си от 0 до 5 години, не трябва да са се върнали на работа преди да бъдат одобрени по проекта.

Безработните родители, които бъдат одобрени по проекта, трябва да започнат работа до 4 месеца, няма значение дали по трудов договор или като самонаето/самоосигуряващо се лице.

Ако сте родителите, които получават майчинство и бъдете одобрени по програмата, трябва да уведомите НОИ. От това, че сте получили безплатна детегледачка ще следва, че няма да получавате половината от майчинството при ранно връщане на работа.

 

Родителите могат да се възползват от услугите на безплатната детегледачка най-много 18 месеца или до навършването на 5 или 12 години на детето.

Заявленията се подават до 28 февруари – в Бюрата по труда по населен място или онлайн.

Не е нужно да подготвяте други документи освен заявлението, тъй като проверките щр се правят по служебен ред.

Ако искате да бъдете детегледачка?

Хората, които искат да бъдат детегледачи и да получат средства по програмата трябва да са безработни и регистрирани в Бюрата по труда. Няма ограничение за възрастта им. Допустимо е да са в роднинска връзка с детето, което ще отглеждат.

 

*Многодетни родители са тези, които имат три или повече деца на възраст до 12 г.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...