Кметът, обидил се на "смешник", стесни мост, вместо да го разшири - 24novini.bg

Кметът, обидил се на "смешник", стесни мост, вместо да го разшири

Кметът на Стара Загора от ГЕРБ Живко Тодоров пак събуди недоволството на съгражданите си - стесни мост, вместо да го разшири Кметът на Стара Загора от ГЕРБ Живко Тодоров пак събуди недоволството на съгражданите си - стесни мост, вместо да го разшири Истината за Стара Загора
02.02.2019 | 16:00
(0 гласа)

"Многоуважаеми, господин Тодоров, кой измисли и прие тази простотия? Нали щяхме да разширяваме моста и да правим 4 ленти за отпушване на трафика, а изведнъж ги направихме само две?! За това ли чакахме толкова дълго с надеждата да няма трафик? Тези въпроси бяха риторични. Ето го истинския - Обяснете, моля, каква е идеята на тези бус ленти... Благодаря за отговора, предварително! :)"

 

Това пише потребителят Янко Янков във фейсбук групата "Истината за Стара Загора" в обръщение към кмета на града Живко Тодоров.

 

Кметът от ГЕРБ Тодоров се прочу с делата си срещу избиратели, които се недоволни от управлението и пишат срещу решенията на кмета във Фейсбук. А той ги съдеше. 

Последното такова дело срещу избирател беше за думата "смешник", заради която кметът имаше дело срещу младеж от Стара Загора,

а в групата хората събираха пари да му платят глобата. След като това стана известно и столични медии писаха, Живко Тодоров се отказа от делата.

Но се прочу с новото си решение - да се строи паркинг върху консервирани разкопки от антично и средновековно време в центъра на града.

Най-новият управленски акт, който възбуди недоволството в соцалните мрежи на старозагорци, пък е надлезът над ЖП-линиите на входа на града в посока магистралата, който кметът обяви, че

пуска предсрочно и утре и чака премиера Бойко Борисов да му среже лентата.

Ако се съди обаче по коментарите в двете групи "Истината за Стара Загора" и "Група за истината за Стара Загора" във Фейсбук,

едва ли Борисов ще се появи там с ножица в ръка - гражданите не са особено дружелюбни към кмета на ГЕРБ Живко Тодоров.

Причината е проста - съоръжението беше тясно и ремонтът целеше да разшири лентите за трафика. Хората изтърпяха месеци обиколки и тапи, докато се ремонтира надлезът, да се направят кръгови движения, ремонт на булеварда по протежението на моста и т.н.

И накрая го пускат с реално две ленти, вместо с четири, защото другите две са направени велоалеи и бусленти.

Така трафикът всъщност ще се запуши, вместо да се отпуши, заради нефункционалното разпределение на платната, негодуват хората.

А те негодуват не само заради стеснения мост, но и заради насоките, които дали от общината, след като се сблъскали с недоволството на хората -

въпреки маркировката за бус лента, стесняваща платната за трафик, тя да не се спазвала.

Проектът се строи по Оперативна програма "Региони в растеж" и струва 14,7 млн. лв.,  които се дават за няколко обекта. Единият е разширяването на надлеза на ЖП-линията и бул. "Славянски", също така за изграждането на Система за управление на градския транспорт (СУГТ), въвеждане на Автоматизирана система за таксуване (АСТ) и „Рехабилитация на ремонтното хале на тролейбусно депо“.

Изпълнител на обекта е фирмата от "пътя убиец" до Своге - „Трейс Груп“, София. Тя ремонтира и булевард "Васил Левски" в столицата за 1 млн.лв., за който стана скандал, че след ремонта останаха езера по платното.

Строителният надзор на надлеза в Стара Загора се прави от фирма „Екип МГ“ ООД, Харманли.

Проектът се нарича  „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в Стара Загора – ІІ фаза“ и се изпълнява от 02.01.2018 г. с предвидени 36 месеца.

Общата стойност е 14 727 612.40 лв,

като безвъзмездната финансова помощ е 13 967 992,80 лева, а собственият принос – 759 619,60 лева. 

Откриването е утре, 3 февруари 2019 г., от 10.00 ч.

и веднага след него ще се пуска движението по бул.“Св. Патриарх Евтимий“ и бул. „Славянски“.

В социалните мрежи обаче коментарите с недоволство са отчетливи (публикуваме ги без редакторска намеса):

Една дама от групата "Истината за Стара Загора" пише: "Как ще карам в БУС лнтата, като тя ще е отделена с непрекъсната лента? "Единична непрекъсната линия" - М1. На пътните превозни средства е забранено да я застъпват и пресичат".

"Хм...редно ли е, нормално ли е един обикновен гражданин, който и да е той, да вижда пропуски - всъщност - не само пропуски, ами направо казано - недомислици и калпаво изпълнение, в един такъв голям проект за милиони левове, докато хората, на които им се плаща за това - инженери, други технически специалисти и изпълнители, въобще не са се и замислили, като са направили тази дивотия...", пише друг потребител.

Трети гражданин коментира: "Най-интересното е, че бус лентите започват в началото на моста и свършват в края, замислих се

да не би да сме купили летящи автобуси и това да е писта за кацане и излитане?!!!!!"

Четвърти иронизира отговора на кмета: "Хайде да видим, аз какво разбрах, от отговора на ЖТ! Значи, има две ленти всяка посока, като едната е маркирана като бусова! Но, въпреки правилника и маркировката, няма да се спазва като бусова! Само, ще даваме предимство на автобусите, но не разбрах как?

Сигурно, ще снабдят градския транспорт със сини лампи,

които ще пускат, като се качват на моста, да можем да им правим път, все едно са линейки или полицаи?"

А има и такива, които питат иронично

"ще идва ли баш онбашията", та да знаели как да се подготвят "за тази висока почест".

И други инженерни решения на кмета на Стара Загора станаха обект преди време на интереса на националните медии. NOVA показа в "Пълен абсурд" през юни 2018 г. как кметът и фирмата изпълинтел са маркирали кръгово кръстовище в индустриалната зона... с чували. Веднага в социалните мрежи хората измислиха шега как ще се нарича предизборната програма на кмета Живко Тодоров - "Чували вместо светофари", написаха те.

Кметът Живко Тодоров от ГЕРБ е известен и с дрането на прасета на кука до разкопките на Августа Траяна, което взриви социалните мрежи миналата година. Така той искаше да се отбележи празникът на града, но хората изразиха бурно недоволство.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...