"Системата ни убива всички": ТЕЛК е изцяло сбъркана - 24novini.bg

"Системата ни убива всички": ТЕЛК е изцяло сбъркана

Майките от "Системата ни убива всички" казват, че системата на ТЕЛК у нас е изцяло сбъркана и трябва да се промени Майките от "Системата ни убива всички" казват, че системата на ТЕЛК у нас е изцяло сбъркана и трябва да се промени Фейсбук/ Боряна Драганова и Олга Милчалиева
31.01.2019 | 16:00
(2 гласа)

Това, което виждаме с проверките на ТЕЛК-решенията, прилича повече на ПР, отколкото на реални действия. За цялото общество от години е ясно, че проблем има и парите изтичат не където трябва, но покрай тези показности се забравя истинският проблем – системата за даване на ТЕЛК е изцяло сбъркана.

Това стана ясно от думите на Олга Милчалиева и Боряна Драганова от Гражданската инициатива „Системата ни убива всички“.

 

 

От 24новини.бг потърсихме коментара на майките на деца с увреждания заради заявката им, че ще настояват за реформа на ТЕЛК

и след публичните акции на прокуратурата, които обявиха, че има стотици фалшиви решения за ТЕЛК.

Според тях трябва да има както политическа, така иинституционална воля за справянето с проблема с източването на средства, но хората с увреждания имат нужда системата да бъде променена изцяло и да получават помощ спрямо техните индивидуални нужди, а не са всеки еднакво.

"Не искаме да спрем ТЕЛК-а на никого, както ни обвиняват, а да има оценка на функционалността и всеки да получи това, от което има нужда",

категорични са те.

"Определен процент или заболяване дава право на нещо и точка, не се гледат индивидуалните нужди и това трябва да се промени", коментираха те.

"Ако двама човека са със 100% инвалидност, но единият е 120 кг, а другият 40 кг, най-малкото те имат нужда от различни колички", даде пример Боряна Драганова за различните индивдиуални потребности дори при еднакви диагнози.

"Може да си с инвалидност 100%, но умът ти да е добре, това означава, че имаш нужда от физиотерапия, но със същата степен на инвалидност е и човек, който дори не може да преглъща - той има нужда от по-специфични грижи, но според ТЕЛК и двамата получават еднакво", продължи с примерите тя.

Според тях шумът около фалшиви ТЕЛК-ове се вдига умишлено, точно сега, когато изтича срокът за последваща оценка на въздействието на новата наредба

за даване на ТЕЛК решения, тъй като хората с увреждания не са доволни и много от тях са ощетени.

"Оценката ще покаже, че наредбата е много добра, защото е спестила пари, но лиши редица хора от необходимата помощ", смятат майките и обръщат внимание ,че точно затова се губи доверие в държавата и нейните институции.

"Проблемът идва от новото правило, че придружаващите заболявания не се добавят към процента инвалидност от водещото, освен ако основното не е над 80%, а придружаващите над 50%", казва Олга Милчалиева. Тя дава примери с редица абсурди в системата, като например това, че за да вземат помощите на децата си с увреждания, след като са навършили 18 години, и с тези средства да се грижат за тях,

стотици родители се налага... да осъдят децата си, за да ги сложат под запрещение,

а после, според съдебното решение, да станат техни попечители или настойници.

Така децата им, навършили пълнолетие, не останат без грижа. И когато са трудноподвижни, средствата им физически могат да се получават от родителя - без съдебно решение това би било невъзможно.

Припомняме, че прокуратуата обяви, че над 2 млрд. лева се източват чрез фалшиви решения за ТЕЛК от бюджета на НОИ.

Според новите правила един човек с диабет, който в следствие на болестта е ослепял и са му ампутирали единия крак, трябва да избира дали има диабет, дали е сляп или е с ампутиран крак, за да може да получи помощта, от която се нуждае, даде пример Милчалиева. Примерът сам по себе си е само една малка част от потресаващите абсурди в системата на помощ на държавата за хората с увреждания - абсурди, с които майките се борят повече от 12 години, разказват те.

Родителите на деца с увреждания са категорични, че тази система не работи. Те са провели анкета сред хора с увреждания като предварителните данни показват, че хората не са доволни. Обжалванията на решенията на ТЕЛК се правят пред НЕЛК и отнемат между 10 месеца и една година, в които човекът остава без помощ.

А сега жалбите не трябваше да са към НЕЛК, а към Министерството на здравеопазването срещу новата наредба.

Но никой не обясни това на хората и сега МЗ ще излязат и ще кажат, че проблем няма, смята Боряна Драганова.

От "Системата ни убива всички" са категорични, бе борбата трябва да продължи, за да не оставят на децата си помощта за хората с увреждания в този абсурден и унизителен за тях вид.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...