Кои са "Ангел и Иво", записвали две министерства (обзор) - 24novini.bg

Кои са "Ангел и Иво", записвали две министерства (обзор)

За Ангелов и Костов и записите, които са правили и използвали в министерствата, днес разказаха двама министри и няколко медии За Ангелов и Костов и записите, които са правили и използвали в министерствата, днес разказаха двама министри и няколко медии 24 часа/ Дневник
31.01.2019 | 13:02
(2 гласа)

Кои са мъжете Ангел Ангелов и Иво Костов, за които от две министерства твърдят в последните 24 часа, че са ги изнудвали със схема със записи? Днес министърът на културата Боил Банов и заместник-министърът на образованието Деница Сачева в ефирите на две национални телевизии назоваха двамата мъже и посочиха случаи на изнудване чрез записи на високопставени служители от двете министерства. ГЕРБ обявиха, че няма да приемат оставката на Банов. Единият "рекетиран" е лично министърът на културата, както той самият се изрази, за времето обаче, в което е бил заместник-министър на Вежди Рашидов - през март 2016 г. Другият - директор на агенцията към МОН, отговаряща за Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

 

Припомняме, че министър Боил Банов вчера бе обвинен от депутата на БСП Елена Йончева, че е спестил 700 хил. лв. неустойка на фирмата изпълнител на "Ларгото" през март 2016 г., когато фирмата е закъсняла с проекта, а той е действал в нейна полза и е ощетил държавата. Обвинението стана на базата на записи, като тя цитира вчера същите имена, но обяви и още няколко. Днес Банов говори за същия Ангел Анеглов, но нарече обвинението "помия" и "скалъпени записи от различни оперативки" в ефира на NOVA.

 

Банов бе категоричен, че БСП

са взели "помията на едни престъпници" и са я хвърлили върху него,

а той се чуди къде да прати детето си да учи, докато прокуратурата установи, че това е скалъпена срещу него история на базата на манипулирани записи. Банов посочи тези две имена като "престъпници" и "малка организирана престъпна група", действала чрез изнудване, шантаж и рекет.

За "престъпна схема", заплахи и "рязане на гуми на автомобил" говори и Деница Сачева в ефира на bTV, като подчерта, че Ангел Ангелов наистина работи в МОН от 2016 г. до днес.

Снощи късно "24 часа" разказа за бизнеса на двамата мъже -

Ангелов, който е бил служител на Разузнаването, а после - на няколко министерства. И Иво Костов - лекар, анестезиолог, бивш директор на болницата в Силистра,

който от 2000 г. скъсал с медицината и станал консултант по европроекти, както пък "Дневник" пише преди години за него.

Двамата купували луксозни и други имоти в апетитни локации в София като "Лозенец", "Граф Игнатиев", "Дондуков", "Петте кьошета" и центъра във времето от 2004 до 2012 г., но очевидно не с приходите от консултантския си бизнес, които били около 150 хил.лв., цитира изданието на базата на свое проучване. Ангелов прехвърлял имотите на Костов, тъй като Ангелов заемал държавни постове.Той събирал информация и записи отвътре в администрациите, а Костов оперирал с нея отвън, като така изнудвали записаните длъжностни лица, според публично изнесените данни на четирите източника до момента.

Ангел Ангелов е бил служител на Националното разузнаване, после на НОИ, Социалното министерство, Министерството на културата, а сега на Министерството на образованието,

според публичните данни и изнесеното от двамата министри. Иво Костов пък е бил външният консултант, който представлявал Съюза за стопанска инициатива (ССИ), в който беше Алексей Петров.

Според "24 часа" чрез записите, които отвътре е правел Ангелов, Костов, посредством натиск на ССИ, е използвал за влияние върху вземането на решения в съответните ведомства. Изданието цитира Кирил Гератлиев, директор на Агенцията към МОН, управляваща Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", който казва, че на заседание на комитета за наблюдение (такива се правят през определен период от време по всички оперативни програми), Иво Костов като представител на ССИ е цитирал вътрешна служебна информация за бенефициенти по проекти, която няма как да има, освен от Ангелов като служебно лице.

Дали това е вярно, ще стане ясно, след като прокуратурата изнесе официална информация.

След като е научил, че Ангелов се занимава с търговия с конфиденциална информация, директорът на агенцията Гератлиев предприел отстраняването му от проектите,

но тогава се активизирали действия срещу Гератлиев. Това се случва през декември миналата година - първо към него имало вербални заплахи, после втомобилът му е с намерен със спукана гума, а накрая - с четири срязани гуми. Когато той вече отива и информира полицията, вече е станало 19 януари. След това е дал и показания. Атаката към Боил Банов със записи на Ангелов стана от страна на БСП на 30 януари.

Има ли такава схема, това ли са участниците, посочените от двамата министри имена - Ангелов и Костов - участвали ли са в нея или са набедени за уастници, има ли и други, какво още се крие във връзката със ССИ са въпроси, на които може да се отговори след официални данни от прокуратурата.

На този етап това е събраната публична информация за лицата, които изплуваха от изявленията на двамата министри по скандала с "Ларгото".

Боил Банов вчера се зарече да съди всички споменати лица и каза, че Елена Йончева като журналист е трябвало да провери записите на "едни престъпници", преди да ги използва срещу него.

 

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...