Бюджетът на София - въпроси за 1,623 млрд. лв. - 24novini.bg

Бюджетът на София - въпроси за 1,623 млрд. лв.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова от ГЕРБ управлява 1,623 млрд.лева на столичани Кметът на столицата Йорданка Фандъкова от ГЕРБ управлява 1,623 млрд.лева на столичани
30.01.2019 | 20:30
(3 гласа)

От общественото обсъждане на бюджета на столицата, могат да се установят някои интересни факти. Които да породят повече въпроси, отколкото отговори за парите ни, които кметът Йорданка Фандъкова ще харчи през 2019 г. Тези пари ще са 1,623 млрд. лева.

 

Точно толкова събра служебното правителство и ги остави на Борисов. А после с Радев се караха къде са. Точно толкова ни предостави Брюксел за 4 години за опазване на околната среда. Точно толкова ще струва да се направят водопроводите в цялата държава - на 51 места, където такива още няма. Тоест това не са малко пари. Всъщност,

точно толкова беше излишъкът в бюджета на България през 2017 година.

 

Тоест ще говорим за много пари. Пари на софиянци. И как ще се харчат те от кмета Йорданка Фандъкова през 2019 г. Докато е кмет.

Общественото обсъждане за бюджета на София по традиция се провежда в средата на работната седмица в 15,00 ч. по обяд, та да не могат хората да видят какво става.

Но дори и така, фактите са си факти, а числата говорят:

За 2019 година София ще има бюджет от 1,623 млрд.лв.

В него ще има преходен остатък, който ще е около 125 млн. лв. Но това само по данните от проекта на бюджета. При обсъждането стана ясно, че преходният остатък ще е двоен - около 250 млн. лв. Така бюджетът на столицата става повече от луксозен в изборната 2019 година. Дали случайно е първият въпрос.

Приходите от данъците остават същите, приходите от данъка върху доходите на физическите лица остава същият, а от това следва вторият въпрос - защо?

Глобите ще се завишат само със 7 % и ще станат толкова, колкото кметът Фандъкова обяви, че ще глоби "Джи Пи груп" за "Графа". Но дали ги глоби не е въпрос. Не са глобени. Прокуратурата разследва собствениците им за пране на пари. По-скоро въпросът е защо глобите са само 7 % и има ли връзка това с ниската им събираемост?

Т.е. правилно ли разбираме, че

цяла София ще плати глоби толкова, колкото е глобата на една фирма?! Това е третият въпрос.

Ниска амбиция ли прозира зад това число или снишаване по-ниско от тревата, та да не се дразнят фирмите в годината на избори и да не успеят управлаващите от ГЕРБ да си направят гласовете в София? И това е въпрос, произтичащ от проекта на бюджета.

Ниската амбиция остава и в събирането на такси, глоби, данъци и задължения - около 70 % от тях събира столицата София. А Защо Бургас, Стара Загора и Габрово успяват да съберат над 80 % - нали и там кметовете са на ГЕРБ? Това е следващият ни въпрос.

Несъбраните вземания в София са около 300 млн. лева, излиза от проекта на бюджета.

А по съдебен път събират едва 8 млн. лв., пише в него. С което бюджетът казва, че при това управление правилата не важат за всички, а хитрите остават ненаказани. Ще продължи ли този "видим резултат" е следващият ни въпрос?

По отношение на разходите въпросите стават още по-интересни.

Понеже е изборна година и трябва да има "видими резултати",

столицата ще похарчи 134 млн. лева за капиталови разходи. От общо 167 млн. лева по това перо.

Ако се върнете на горния ред ще видите, че това няма и половината от несъбраните пари на столицата. А ако бяха събрани, нека си представим какъв двоен бум щеше да има на "видимите резултати" на ГЕРБ. Въпросът тук е след като се залагат капиталови разходи, защо те никога не се реализират?

За строежа на метрото софиянци ще платим 307 млн. лв., за образование - около 416 млн. лв.,

за благоустройство и комунални разходи - 266 млн. лв. Защо разходите за чист въздух не са повече? И защо на бедните хора се дава твърдо гориво под формата на помощи, а то замърсява въздуха, който дишаме, не е въпрос.

Това е пълен абсурд. Написан в бюджета абсурд.

Забележително място в проекта на бюджета са и

разходите за чиновници и администрация - първо баха около 90 млн. лв., вече станаха 104 млн. лв,

а като се има предвид колко роднини в тази изборна година ще трябва да се назначат, нищо чудно перото администрация да набъбне още. Плащаме го всички, а не може ли да се намалят тези чиновници, вместо непрекъснато да стават все повече?

В същото време общината не може да изхарчи заложените си пари за отчуждения например, се вижда от проектобюджета - планирала е да даде 17 млн. лв, а е успяла да оползотвори около 10 млн. лева. Това е знак за едно: ако през 2018 г. не е отчуждавала тази община, през 2019 г. тя няма да строи. Ще кърпи, ще ремонтира и ще прави ремонти на ремонтите, както направи с булевардите "Дондуков", "Константин Величков", улицата "Граф Игнатиев", площада на "Св. Седмочисленици", градинките на "Кристал" и парламента, но и при ремонта на Западен парк.

В същото време транспортният хаос в София е на ниво:

плачевен "Цар Борис Трети", незавършено Околовръстно, но пък с винетки, несвързана с нищо Северна тангента (нито с "Владимир Вазов", нито с "Рожен", нито с "Илиянци" или "Ботевградско шосе"), изолиран Малдост 3, празни буферни паркинги на метрото, но невъзможност да се паркира нормално никъде в центъра, хиляди коли в центъра и никакви мерки да се спрат, градски транспорт, който не стига до новите квартали, а в старите отива, когато поиска, допотопно дупчене на билетчета в автобуса като през 1963 година, никаква система за таксуване на разстояние, а не не качване в автобуса, закриване на трамваи и още, и още... И да искате да слезете от колите си, не можете - нямате алтернатива. Защото няма удобен, навреме и нормален градски транспорт.

Едно изследване показваше преди време, че по тротоарите в София има 42 вида плочки.

Ако пак се върнем на несъбраните пари от глоби за неправилно паркиране и други наказания, е ясно, че само с тях е възможно абсурдът с тротоарите в столицата и подскачащите счупени плочки да бъде изцяло решен. И това ще е видим резултат, за който всяка столичанка, обичаща високи токчета, ще поздрави лично кметицата Фандъкова. Както и столичаните - мъже, обичащи столичанки с високи токчета. Размечтахме се...

Накрая да видим и дългът на столицата. Понеже видимите резултати имат цена. През 2003 г., посочват експерти, дългът на София беше 20 млн. лева. През 2009 г. той е вече 300 млн. лева. 15 пъти ръст за 6 години!

А според проектобюджета през 2019 г. този град ще има дълг от над 700 млн. лева.

Това са "видимите резултати" - точно толкова струват на всеки столичанин.

И това не е всичко - скритите дългове на общинските дружества като любимите на всички в София "Център за градска мобилност" и "Топлофикация" са стотици милиони общо. Само ЦГМ има дълг от 80 млн. лв. А нали помним какво стана с

парите на "Топлофикация" - изгоряха в КТБ в цялата си прелест от 90 млн. лева.

Какво излиза? Пари има. София има много пари. Ползват ги обаче група хора. (И, да, има корупция - България води по корупция от 7 години насам целия ЕС) Всеки от нас, в София, плаща на тази група хора, а те правят "видими резултати". Тези "видими резултати" не се одобряват от всички хората. Само от някои. Тоест може да се каже, че за всички извън групата хора остават...

фините прахови частици във въздуха. Точно в този момент те са над 10 пъти над нормата в центъра

на града на кмета Фандъкова. Въпросът е тя ще го признае ли този проблем с фините прахови частици? С #дагодидаш от месеци следим качеството на въздуха в София и знаем, че не се диша.

Препоръчваме на столичани да следят дебата за бюджета на София.

Защото общинските съветници, за които са гласували, няма да го направят в тяхна полза. Следващите ще ги избираме през октомври. Дотогава има смисъл да се проследи как ще гласуват този бюджет, какви реформи ще отстояват в него и той дали ще бъде просто инструмент за финансиране на успешна изборна година за ГЕРБ. Или инструмент за сдружаване на партии около софрата на ГЕРБ. Или инструмент този град да стане по-чист, с по-добър транспорт, по-лесен за работа, дишане и живеене и с по-богати граждани.

За да изкарат те за догодина повече от 1,623 млрд. лева.

Въпросите са и за кмета Фандъкова, и за мечтаещите да станат общински съветници, но и за дръзките, които смятат за възможно да измъкнат изпод носа на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов град с толкова богат бюджет.

 

 

 

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...