Корупцията и импотентността си приличат - интимни неща са (ВИДЕО) - 24novini.bg

Корупцията и импотентността си приличат - интимни неща са (ВИДЕО)

29.01.2019 | 12:30
(0 гласа)

"Корупцията и импотентността си приличат, защото са интимни неща, случват се под юргана". Това каза политологът Огнян Минчев от "Прозрачност без граници" по повод представените днес данни за корупцията у нас.

 

Те са събирани от външни експерти, институции и групи и не отразяват мнението вътре в страната. Индексът за корупция на България за 2018 г. е 42 пункта, с което страната ни се нарежда на 77-мо място в света и на последно място в ЕС, т.е. водим по корупция пред всички други страни членки.

 

Данните поставят страната ни по корумпираност на първо място в Европа и на 77-мо в света при държави като Суринам и Тунис, Гана и Буркина Фасо.

Последните 10 години България неизменно е на първо място по корупция в Европа

и последна по този индекс, което значи първенции по корупция, с изключение на 2012 г., когато сме били изместени от Гърция заради проблемите там, казаха още експертите.

"Страната ни се променя или по-скоро не се променя благодарение на обстоятелството, че каквито и реформи и институционални размествания за де правят, под повърхността има един реален, деинституционален, деюридически процес на възпроизводство на статуквото. А статуквото е, както много добре знаем олигархично статукво на едно нелегитимно отношение между икономика зад сцената, политически партии и управляващи фигури, и също така правосъдни институции, чиито представители функционират номинално законно, а де факто често заобикалящи законите.

Това е основният български проблем: че

държавата функционира под институциите,

под правилата, под процедурите.

"Ние нямам нужда от промяна на политическата система, а от реформи на политическата система. Имаме нужда от промяна на тази де факто олигархична структура на концентрация на единството на властта зад формалното й разделени и институционалното й устройство.

През последните години

линията на корупцията у нас се движи като една почти права линия, а правата линия в медицината значи мъртъв пациент -

добре е, че при нас има все пак някакво движение, каза Калин Савов от "Прозрачност без граници".

За показване на индекса бяха похвалени Естония и Чехия. Като добри стъпки в тази насока в Чехия са посочени контролът върху средствата за обществените поръчки, в Естония - доброто електронно правителство. Някои от присъединяващите се към ЕС страни са по-зле по ниво на корупция от нас, отбелязват от "Прозрачност без граници".

Савов обърна внимание на пресконференцията на данни за корупцията, изнесени от изаднието "Дневник", които не били от тяхното изследване.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...