Борисов отговори на Радев с хвалби за икономиката - 24novini.bg

Борисов отговори на Радев с хвалби за икономиката

29.01.2019 | 11:00
(0 гласа)

Без да го спомене нито веднъж поименно, премиерът Бойко Борисов отговори днес на критиките на президента Румен Радев за корупцията и ниските доходи, като изброи икономичексите успехи на правителството и обяви, че е най-институционалният политик в държавата. 

 

Борисов говори повече от половин час на на годишната среща на бизнеса с правителството,

която тази година е посветена на влизането на България в еврозоната. 

Независимо от поставените въпроси, Борисов говореше за икономически успехи, покупката на изтребителите

и фиксираше като свои врагове и БСП, и президента. 

По думите му, за последните четири години има 50% повече данъчни приходи, 47.5% ръст на средната работна заплата и 39% ръст на БВП. 

Борисов заяви, че икономиката е изсветляла, външният дълг е намалял, а инвестициите са се увеличили. 30 хил. деца били вкарани в училище, а контрабандата намаляла значително. 

"Америка за България са тука, да кажат - има ли по прозрачна процедура за избора на самолет?

Да обвиниш българското правителство, че прави далавера с Тръмп и САЩ? Но в България крадецът вика "дръжте крадеца", каза още той.

Парламентът взима решение, камерите предават, а те ни обвиняват", ядоса се приемиерът. 

По думите му било недопустимо да получава критики от

"тия, които напълнили армията с транспортна техника, кугъри и спартани, една пушка нямат, самолети за бягане, само да се изнесе генералният щаб в случай на война".  

Убеден съм, че крадците - тези, които им харесва да си ползват банките да си финансират частния бизнес безконтролно - ще бъдат против,

може и банкери да излязат на протест", обобщи очакваната съпротива Борисов.

И философски заключи, че "ние сме длъжни да правим правилните неща, пък да става каквото ще".

"Ние не можем да си позволим да бъдем недисциплинирани", коментира Борисов по отношение на еврозоната. "Ако големите държави могат да си позволят луфтове, ние не можем. Единици сме държавите, които покриваме маастрихстките критерии", посочи той. 

Борисов обяви, че първо с влизането в банковия съюз нито Централната банка, нито отделните банки може да си позволяват волност. "Целта е, ако една банка фалира, не данъкоплатецът да плати или държавата", обяви той своят протчит на предимствата на еврозоната.

"Банковият съюз значи стабилна банкова система, по-ниски лихви, не дай си боже криза - да има кой да ти помогне", обобщи Борисов. 

Сред обещанията, които даде тази година, беше затягане на наблюдението на морските и речните граници.

"Дете с пояс да влезе, го виждаме в Дунава или Черно море", заяви той. 

Борисов съобщи още, че Световната банка ще отвори развоен център в България с 150 високотехнологични места. 

Борисов не засегна темата за корупцията, която и вчера в изявлението на президента Румен Радев, и днес в доклада на "Прозрачност без граници" показа първенството на България от седем години насам по корупция в ЕС.

По отношение на проблемите на Европейския съюз, Борисов посочи, че няма по-висша демокрация от ЕС. Той обвини критиците на ЕС и обясни, че администрацията не е голяма, защото ставало дума за 28 страни. 

Всички обичат парите на Дания, Франция и Германия и ако може да са повече, обобщи той битките за бюдбжета в ЕС. 

 

Той призова да не се гледа апокалиптично и даде за пример Гърция. 

"Помня, когато моят приятел Алексис Ципрас с фланелка на Че Гевара създаде "Сириза" и всички казвахме "Леле, какво става?", а той

направи Гърция дисциплинирана държава и отвори пътя на Македония към ЕС и НАТО", посочи той. 

Днес от "Прозрачност без граници" обаче изнесоха данни, че България е първа по корупция сред всички 28 държави в ЕС за седма поредна година. А от последните 10 години само през 2012 г. сме отстъпили първенството на рушвети и подкупи на Гърция. В световен мащаб сме по корупция като Суринам, Тунис, Гана и Буркина Фасо, посочи в изявлението си политологът Огнян Минчев днес.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...