Водим по корупция в ЕС 7 години. Като Суринам и Тунис (видео) - 24novini.bg

Водим по корупция в ЕС 7 години. Като Суринам и Тунис (видео)

Седма година България води в ЕС по корупция 24новини.бг/ Севда Йорданова
29.01.2019 | 10:44
(0 гласа)

България е първа в ЕС по корупция, като води пред всички страни от Европейския съюз. В света сме на 77-мо място по корупция - при Суринам, Тунис, Буркина Фасо и Гана. Това стана ясно от доклада на "Трансперънси интернешънъл" за нивото на корупция у нас.

 

Според Калин Савов от организацията,

 

България е с индекс на корупция 42 пункта,

като колкото по-нисък е индексът, толкова по-голяма е корупцията. Всеки процент корупция в индекса намалява заплатите и доходите в държавата, стана ясно още.

От 10 години насам само през 2012 година България пусна първото място по корупция на Гърция, но после убедителни си го върна и сега

България е първенецът по подкупи и схеми в ЕС седма година наред,

посочи още документът.

За сравнение Дания е на последно място по усещане за корупция в света е с 88 пункта, а средното за ЕС е около 66 пункта.

Държавните структури трябва хем да работят заедно, хем да се възпират по принципа "власт възпира власт", казаха още на пресконефренцият ав БТА от "Трансперънси интернешънъл".

Припомняме, че е вчера в речта си по повод 2 години от мандата си като президент Румен Радев отново обърна внимание на голямата корупция и призова прокуратурата да проверява висшите етажи на властта и политиците. За същото алармираха и десните, които пък изказаха възмущение защо точно кметовете и общинските съветници не се порверяват по закона за конфликт на интереси и новите антикорупционни правила.

Очаквайте още данни от доклада по-късно през деня.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...