Институционален батак и при нов строеж на Синеморец - 24novini.bg

Институционален батак и при нов строеж на Синеморец

29.01.2019 | 09:40
(0 гласа)

Нов строеж на морето - на първа линия в Синеморец - и пълен институционален батак. Това стана ясно от репортаж в сутрешния блок на БТВ. 

 

Подновяването на строежа в Синеморец идва на фона на новините за строежи по къмпинзите Арапя, Смокиня и Градина и на местността Алепу, които предизвикаха сериозно обществено недоволство и проверки от страна на институциите. 

 

Историята със строежа на Синемореж не е нова. Хотелът на първа линия с гледка към морето започва да се строи преди седем години. Местните еко органи обаче го спират и започва дълго водене на дела. В крайна сметка ВАС се произнася в полза на инвеститора. 

Аргументът е, че има разминаване в документацията и най-вече по отношение на това дали паркът попада в границите на Природен парк "Странджа".

Според съда паркът е основан след строежа. Според директора на парка Румяна Цветкова паркът е основан през 1995г. и Синеморец попада в неговите граници. 

На картата на парка обаче е предвидено част от териториите да бъдат извадени от него и причислени към урбанизираните територии.Такова е и мястото, на което е строежа. 

Според служителите на парка, зад а стане това трябва първо решение на екоинспекцията в Бургас, а след това решение на министъра на околната среда. 

Според шефкаата на РИОСВ Бургас Тонка Атанасова, пък обявява, че трябва промяна на Общия устройствен план и че само дирекцията на парка може да смени предназначението. 

 

Анархията е пълна и целенасочена, обяви историкът д-р Атанас Орачев от сдружение „Черноморска Странджа”, който посочи още, че инвеститорът е премахнал тракийска могила, която му е пречила на гледката. 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...