Безхаберието за асансьорите продължава (видео) - 24novini.bg

Безхаберието за асансьорите продължава (видео)

27.01.2019 | 15:01
(0 гласа)

Асансьорите в жилищни и обществени сгради у нас са над 100 000. За изправността има отговаря Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, но инцидентите не са единици.

 

Всъщност за изправността им започва да се говори едва след поредния инцидент, но до тогава действията липсват или са толкова незабележими, че не никой не ги вижда.

 

В социалната мрежа Фейсбук се появи видео на асансьора в блок 9 в Студетски град.

Той е 12 етажа и в него живеят десетки студенти, които всеки ден трябва да се возят в скърцащ асансьор със стърчащи железа. От видето става ясно, че проблемът не е от ден, а защо не са предприети действия да се поправи е загадка. 

Ако утре се случи инцидент, държавата пак ще търси отговорни, а всички останали ще се молим човекът вътре да оцелее.

Въпросът е кой ще си свърши работата и докога ще гледаме подобни видеа и снимки, търпеливо изчаквайки да се случи нещо, за да се предприемат действия.

Поглеждайки назад, обаче, се вижда, че

и след инциденти действията са на думи.

През февруари миналата година от Българската асансьорна асоциация обявиха, че 80-90 000 асансьора се нуждаят от спешен ремонт.

 

През септември дете загина в асансьор в Кюстендил и отново същите експерти посочиха, че половината съоръжения нямат телефон за спешен случай. А още на следващия ден експерти отново излязоха по телевизиите, за да обявят, че

80% от асансьорите са опасни.

В началото на октомври мъж загина след падане в асансьорна шахта в Кърджали. А в началото на декември асансьорът на болница във Варна падна с 8 души в него, за щастие нямаше загинали.

През октомври стана ясно, че регистърът на асансьорите не работи, а за него отговаря фирма на офшорка, а фирма за перилни препарати трябвало да направи приложение за асансьорите. От ДАМТН започнаха проверка, от която резултати няма или поне не са обявени публично. 

За всички е очевдино, че с декларации не става, нито с обобщения за това каква е ситуацията. Трябват действия, които, ако съдим по инцидентите, продължават да липсват. А случаят в Студентски град е симптом, не отделен инцидент. Но за безхаберието на институциите си продължав апо старому. 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...