Даниел Вълчев: Нямаше разумен дебат за закона за личните данни - 24novini.bg

Даниел Вълчев: Нямаше разумен дебат за закона за личните данни

25.01.2019 | 08:22
(1 глас)

Проблемът е, че не беше проведен разумен дебат преди обявяването на промените в Закона за личните данни и не бяха чути никакви гледани точки на различните гилдии. Това обяви в сутрешния блок на Нова телевизия бившият вицепремиер и сегашен професор по право Даниел Вълчев. 

В това правителство един от най-големите проблеми е, че няма лица, които членоразделно да могат да обяснят какво правят, посочи Вълчев.

Той обясни, че целта на Закона за личните данни, освен да транслира европейския регламент GDPR, е да намери баланс между защитата на личните данни и обществения интерес. 

По думите му необходимостта от подобен баланс е предвидена в самия GDPR, когато става дума за журналистически разследвания или университетски преподаватели.

Никой не оспорва, че трябва да бъде намерен балансът, но можеше критериите да бъдат разписани по-добре, заяви Вълчев. 

Вчера Асоциацията на европейските журналисти поиска от президента Румен Радев да наложи вето върху закона, приет в сряда. 

Вълчев коментира и проблемите около българските паспорти и доклада на Европейската комисия, искащ страната ни да спре да издава паспорти на т.нар "бързи инвеститори". 

По думите му е проблем, че държавата няма концепция какви хора да стават българи чрез натурализация.

"Страдайки от комплекси, смятаме, че е по-добре да стане българин 70-годишният необразован македонец, отколкото 25-годишен китаец с два доктората", посочи той.

Според проф. Вълчев е необходим дебат в обществото за това. 

 

По-долемият проблем според него са хлабавите условия за давате на статут за постоянно пребиваване, като например изискването за български произход. 

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...