В Овча купел отново дишат отрова (видео) - 24novini.bg

В Овча купел отново дишат отрова (видео)

Сниманият от Западен парк димящ комин всъщност се намира в един от кварталите с най-високо замърсяване на въздуха - Овча купел.
24.01.2019 | 14:30
(0 гласа)

Въпреки че, в по-голямата част то София днес въздухът е чист, в квартал Овча купел за пореден ден дишат отрова. Замърсяването достигна до три пъти над нормата. 

 

 

 

Данни от сайта airtube.info показват, че

днес само на няколко места въздухът е замърсен над нормата.

В 13:20 днес в Красна поляна се радваха на сравнително чист въздух, замърсяването беше 58ug/m3 при норма 50. Радост за живеещите там, които са свикнали на замърсявания в пъти над нормата.

Снимка: Сензорът в кв. Красна поляна отчита замърсяване 58 ug/m3.  

Другите места, на които столичани дишаха мръсен въздух по това време бяха кварталите Банишора, Връбница и Суходол. 

 

Снимка: В Банишора въздухът беше 30% по-мръсен от допустимото.

На някои от местата въздухът стигаше до 

три пъти над нормата, но официалните сензори не работят. 

Снимка: Едно от местата с най-мръсен въздух беше кв. Връбница, където замърсяването беше три пъти над нормата, а сензорите на Столична община отново не работят. Ограденият в червено триъгълник е неработещият сензор, който трябва да предоставя официални данни за качеството на въздуха. 

Няколко минути по-късно, обаче, Овча купел също се присъедини към кварталите с токсичен въздух, като също достигна атмосферни замърсители три пъти над нормата. Кварталът е в близост до ромския квартал Факултета, където основно се отопляват на дърва, боядисана дограма, дрехи втора употреба и пластмаса. 

Снимка: В Овча купел отново дишат отровен въздух. 

Припомняме, че само преди седмица софиянци дишаха мръсен въздух в пъти над нормата. 

Днес омбудсманът Мая Манолова ще проведе среща за обсъждане на проблема с фините прахови частици в София. На дискусията са поканени представители на Столична община, няколко министерства, неправителствени организации и заинтересовани граждани. 

В #дагодишаш ви информираме за качеството на въздуха в столицата.

 

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...