Майките от "Системата ни убива всички" в готовност за протести - 24novini.bg

Майките от "Системата ни убива всички" в готовност за протести

Инициативата "Системата ни убива всички" иска реална реформа в ТЕЛК, а не имитиране на мерки Инициативата "Системата ни убива всички" иска реална реформа в ТЕЛК, а не имитиране на мерки
24.01.2019 | 12:00
(3 гласа)

"Настояваме за спешно стартиране на истинска реформа в ТЕЛК, и тази реформа да се реализира с мисъл за хората и тяхното бъдеще. Настояваме за спешна среща с Министъра на здравеопазването във връзка с текущата Наредба за Медицинската експертиза и обявяваме готовност за протестни действия".

Това се казва в становището на Инициативата "Системата ни убива всички", разпространено снощи късно във връзка с реформата в ТЕЛК.

Тази иницатива е едната от двете, на които майките на деца с увреждания се разделиха след протестите на приемане на законодателството за хората с увреждания, продължили над 6 месеца.

От едната инициатива "Системата ни убива" днес се срещнаха с премиера Борисов в МС и му благодариха за законодателството.

От другата обаче разпространиха по-рано следното съобщение:

"Ние, от Иницативети "Системата ни убива всички" поискахме детайлни данни от регистрите на ТЕЛК за да направим и свои анализи. Получихме два официални отговора, че не може да ни бъде предоставена анонимизирана информация от тази система. Това, разбира се, е пълен абсурд. Очакваме и отговора на МЗ на същото наше искане.
Поради липсата на данни, на които да базираме анализа си, се позоваваме на истински случаи на хора, пострадали при преосвидетелстване по правилата на текущата Наредба за Медицинската експертиза.

Днес внасяме становище от името на НГИ "СИСТЕМАТА НИ УБИВА ВСИЧКИ" в Министерство на Здравеопазването други отговорни институции.

Настояваме този експеримент да бъде прекратен като неуспешен и да се прекратят опитите с нови експерименти върху живи хора и техните съдби".

Битката на майките продължава. Два от трите закона са приети, съобщи омбудсманът Мая Манолова по-рано. Третият чака, приет само на първо четене в парламента. Майките настояват реформата в ТЕЛК да е реална, а не фигуративна и течовете от над 2 млрд.лева от НОИ, за които прокуратурата призна, да се спрат посредством реални действия срещу ТЕЛК-мафията и фалшивите инвалидни пенсии.

Писмото да медиите и институциите е подписано от Олга Милчалиева, която бе сред най-активните майки на деца с увреждания по време на палатковия лагер пред парламента през второто полугодие на 2018 г.

Писмото си от иницативата "Системата ни убива всички" са адресирали до вицепремиера Марияна Николова, омбудсмана Мая Манолова, председателя на комисията по жалбите в парламента Антон Кутев, както и до здравния и социалния министри в кабинета на премиера Борисов - Кирил Ананиев и Бисер Петков. То е с копие до директора на Националната експертна лекарска комисия. С всички тях иницативата настоява да проведе срещи във връзка с реалната реформа в ТЕЛК.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...