Манолова внася петицията за двойния стандарт при храните - 24novini.bg

Манолова внася петицията за двойния стандарт при храните

Мая Манолова днес внася петиция в ЕП срещу двойните стандарти при храните Мая Манолова днес внася петиция в ЕП срещу двойните стандарти при храните Архив
22.01.2019 | 11:31
(0 гласа)

Днес в 11,00 ч. българско време започна изслушването на българския омбудсман Мая Манолова в Европейския парламент в Брюксел. Тя внася петицията на българските граждани срещу двойния стандарт при храните и напитките в Европейския съюз.Вчера тя информира, че двойните стандарти са унижение за българите и че 100 млн. източноевропейци страдат от проблема.

 

През октомври 2017 г. Манолова изпрати до Европейския парламент петиция за нарушение на европейското право с искане за промяна в европейското законодателство, включително в Директивата за нелоялните търговки практики. Планира се глоба от 10 млн. евро за нарушения на стандрата, каза още тя.

"Третирането ни като втора ръка потребители ни изправя пред Европа на два стандарта, след Европа на две скорости. Трета година ние се борим с това, като работим с всички институции", каза вчера в bTV Мая Манолова.

Петицията й цели спиране на производството и разпространението на храни от една и съща марка, но с различни съставки и качество

в страните-членки на ЕС.

Тя посочи, че

потърпевшите са България, Вишеградската четворка, Гърция, Хърватия и Румъния,

както и че е нарушен принципът за функциониране на общия европейски пазар.

Вчера Манолова напомни, че е сезирана за бебешки храни, пелени и пюрета от български майки, които установили, че техните храните и напитките са по-ниско качество и в пъти по-висока цена у нас в сравнение със същите марки в Запада Европа.

Мая Манолова и премиерът Бойко Борисов дори седнаха един до друг на обща форум в рамките на Българското председателство, за да обърнат внимание на ЕС за проблема с различните съставки на храните под една и съща марка.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...