Граждани или кметът Фандъкова - кой лъже за въздуха в София? - 24novini.bg

Граждани или кметът Фандъкова - кой лъже за въздуха в София?

Въздухът в София е десетки пъти замърсен над нормата почти ежедневно, Столична община отрича проблема Въздухът в София е десетки пъти замърсен над нормата почти ежедневно, Столична община отрича проблема Архив
21.01.2019 | 21:30
(0 гласа)

Граждани и община влязоха в задочен спор има ли разминаване в официалните данни за контрол на качеството на въздуха и показателите от гражданските станции. За такова разминаване 24новини.бг писа няколко пъти и показва спрените датчици на Столична Община, които често, при лош въздух, не работят.

 

 

Въпросът стана актуален, след като вчера индексът за чистотата на атмосферата на Европейската комисия показа проблем, но от Столичната община отрекоха. От Столична Община дори няколко пъти изпращаха писма до протестиращи граждани от Красна поляна и Овча купел, че няма проблем с фините прахови частици и мръсния въздух и твърдеше писмено, че всичко е в норма.

В рубриката #дагодишаш 24новини.бг информираме за качеството на въздуха в София. Използваме за отправна точка 50µg/m³, тъй като според показателите на Столична община до това число се счита, че замърсяването е ниско.

Според данните на Еврокомисията

през почивните дни има превишена концентрация на фини прахови частици в София. От общината обаче смятат, че това не е истина.

И 6-те официални измервателни станции индикират, че няма вредни емисии над нормата, показа и bTV.

Твърде често се случва обаче екипът на кмета Йорданка Фандъкова да премълчава проблема с мръсния въздух и да го отрича. Което означава, че дори не са започнали да мислят да го решат.

След експеримент на телевизията се вижда, че днес следобед станциите на Столичната община показват, че в квартал „Дружба” замърсяването е 15 микрограма на кубичен метър, а гражданските станции показват показател 35, т.е. почти 3 пъти по-висок.

Кой лъже и чии измерватели не показват реалните данни питаме от месеци и от 24новини.бг, като показвахме разликите многократно с #дагодишаш.

Паралелно показване на станциите на общината и гражданската платформа AirTube.info показва разлики. Понякога те са съществени, а замърсяването е в пъти над нормите.

„Oт сензорa до интернет страницата всичко това се случва на живо. Tе я показват със забавяне и това е проблемът на тяхната мрежа”, обясни Стефан Димитров от Airbg.info.

От общината обясняват разминаването с факта, че публикуваните стойности на чужди платформи са съвкупност от различни параметри.

Следете #дагодишаш - публикуваме данни от двете системи и всеки може сам да види разликите.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...