И десните на Делчев и Зеленогорски правят евролиста - 24novini.bg

И десните на Делчев и Зеленогорски правят евролиста

Младият лидер на ДБГ Димитър Делчев опитва да обедини десните, но фракцията около Иванов има амбицията с 2 % доверие да победи ГЕРБ Младият лидер на ДБГ Димитър Делчев опитва да обедини десните, но фракцията около Иванов има амбицията с 2 % доверие да победи ГЕРБ
19.01.2019 | 14:34
(0 гласа)

До 4 февруари т.г. структурите на ДБГ ще номинират кандидатите си за евроизборите, стана ясно от съобщение на пресцентъра на "Движение България на гражданите" след заседание на Изпълнителния съвет на партията в края на седмицата.

 

До 4 февруари ще се проведат общинските събрания за номиниране на кандидатите, а после те ще бъдат обсъдени на заседание на Националния съвет на ДБГ. Тогава ще се реши и форматът, в който партията ще участва в евровота на 26 май.

Предизборните щабове на ДБГ могат да водят консултативни разговори със сродни десни и дясно-центристки партии, но не и преговори за общо явяване на изборите за местна власт и за евентуални предсрочни парламентарни избори.

Преди дни, на 14 януари, десните от ДБГ, които бяха в парламентарната група на Реформаторския блок, намекнаха, че след като няма воля в техните партньори в десния спектър за общо явяване на евроизборите и следващите местни избори,

дясното ще се яви очевидно с две листи.

Това на този етап е само хипотеза, но от съобщението на ДБГ се вижда, че на 4 февруари може да се окаже нова политическа реалност.

Така фракцията на Христо Иванов и ДСБ едва ли ще успее да излъчи евродепутат с оглед и напрежението при тях кой да води листата - дали Светослав Малинов от ДСБ или Стефан Тафров от "Да, България", но и с оглед на организационната рехавост и на двете партии, които пострадаха сериозно след загубата на изборите.

И двамата кандидати в такава листа нямат шанс да прескочат границата от 6 % за евровота, ако не се постигне обща дясна листа, в коята да са и старите им партньори от РБ - ДБГ, СДС, БЗНС, БНД, "Глас народен" и т.н., с които бяха заедно в парламента. Самият Христо Иванов беше министър във второто правителство на Бойко Борисов с подкрепата на РБ (2014-2016), макар и излъчен от самия лидер на ГЕРБ. И добре знае, че

сепаративните му действия носят полза именно на ГЕРБ - с малката си тежест Иванов всъщност сервира победата в краката на Борисов. А за Борисов

победата е седми мандат в ЕП, където сега има шест евродепутати на ГЕРБ.

Още през декември ГЕРБ заявиха, че посягат на реформаторските кметове, което трябваше да я есяне знак за десните да обединят усилията си. Уроците обаче не са научени.

В момента партията на Иванов събира гласове с анкети на улицата за листата си за евроизборите, а от ДСБ трябва да балансират между фракцията им, която симпатизира на Петър Москов и е про-ГЕРБ и про-НФСБ ориентирана, и фракцията, която се съюзи с Христо Иванов, който консервативните костовисти обаче не приемат за десен.

Разделени по този начин и без структури в София, нито в страната, шансовете им са ниски. И несъразмерни на амбициите за спечелването на два десни мандата на евровота на 26 май. В момента РБ има един мандат в лицето на еводепутата Светослав Малинов.

Че евроизборите ще бъдат на живот и смърт и за десните, и за Борисов, и за Корнелия Нинова, но и за тактическата коалиция на "патриотите" - това 24новини.бг прогнозира в началото на тази година. От степента на мобилизация на партиите на 26 май ще зависи дали ще има предсрочни избори, как ще се стекат местните и колко стабилна ще бъде България през 2019 година.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...