Brexit се клати, Мей се спаси. И хаос по английски (обзор) - 24novini.bg

Brexit се клати, Мей се спаси. И хаос по английски (обзор)

Тереза Мей не успя нито да остави страната си в ЕС, нито да изпълни волята на народа от преди две години - да напусне Тереза Мей не успя нито да остави страната си в ЕС, нито да изпълни волята на народа от преди две години - да напусне
17.01.2019 | 13:00
(1 глас)

Решението на британския парламент да отхвърли споразумените на премиера Тереза Мей с ЕС за Брекзит така сгъсти облаците над Острова, че вече никой не знае какво ще се случи. Обзор на световните медии по темата от днес показва, че и анализаторите имат различни позиции. Точно като депутатите в Лондон.

Филип Стивънс от вестник

"Файненшъл таймс" посочва, че "в нормални времена премиерът Мей отдавна щеше да си е подал оставката,

но това са едни необикновени времена."

"Авторитетът на премиера е унищожен, а в лицето на Корбин Лейбъристката партия разполага с лидер.

Корбин е потънал във фантазиите си за социализъм от 70-те години.

Парламентът си въобразява, че си е "върнал обратно контрола", но тези, които отхвърлиха споразумението на Мей, нямат обща посока", обобщава Филип Стивънс.

Говорителят на Мей в същото време не изключи Brexit без сделка, което ще утежни силно съдбата на империята. И по икономически причини, но и заради психологическите рискове.

Мартин Кетъл от вестник "Гардиън" посочва, че "съдбата на Мей сега зависи от това колко гъвкавост може да прояви тя.

"Какво ще се случи сега?" е въпросът, който си задават всички в момента.

Оценката на "Ню Йорк таймс" пък е "Великобритания се е запътила към пропаст. Време е да намали скоростта."

"Ако постигането на споразумение е невъзможно, а излизането от Европейския съюз без сделка е неприемливо, какво е решението", пише вестникът и посочва, че "съкрушителното хвърляне на постигнатото с много труд от премиера Тереза Мей споразумение за Brexit, може и да накара британските депутати най-накрая да приемат действителността.

Вестникът напомня, че до Брекзит има 10 седмици.

"Индипендънт" пък отбелязва, че "правителството на Тереза Мей загуби контрол върху европейската си политика,

след гласуването вчера на вот на недоверие на правителството, след който Мей оцеля, но съдбата на Брекзит става все по-неясна."

Вотът бе внесен от Лейбъристката партия в парламента. Отхвърлянето на сделката на Мей за Brexit подчерта, че тя няма много ходове и че загуби вота с безпрецедентен за британски премиер удар.

"Самата Мей дори призна, че ще се вслуша в това, което Камарата на общините има да каже, и че е открита за сътрудничество с висши депутати от другите партии", пише още изданието.

Отхвърлянето на сделката на Мей за Brexit бе нещо очаквано, според повечето анализатори. Но много политици не мислеха, че няма да се гласува споразумението.

Великобритания пак ни изненада е положението. Като зимата...

"Ню Йорк таймс" пък е на мнение, че "отхвърлянето на сделката бе приветствано от мнозина:

от противниците на Brexit, от еврофилите и от лидера на лейбъристите Джереми Корбин, който желае да свали Мей от премиерския пост, за да може той да го заеме. Амбициите на Корбин обаче бяха попарени, след като голям брой политици от лагера на Мей, гласували срещу сделката й, подкрепиха оставането й като министър-председател".

Джордж Ф. Уил от вестник "Вашингтон пост" коментира друго:

"Единственото, за което има мнозинство в британския парламент, е, може би, нежеланието за провеждане на втори референдум за излизане от ЕС, чието организиране е невъзможно преди 29 март.

Френският десен "Фигаро" пък посочва днес: "С премиер "зомби" (по думите на Корбин) и с лидер на опозицията, който се противопоставя, но нищо не предлага,

британският парламент се завърна вчера към рутинния си живот, след като във вторник нанесе най-голямото поражение на правителство в историята на Великобритания", критикуват французите.

"Отхвърлянето на сделката за Brexit не попречи на Тереза Мей да продължи напред, сякаш нищо не се е случило. В някаква обикновена формалност се превърна спечеленият от нея вот на недоверие, внесен от лидера на лейбъристите Джереми Корбин", смята още "Фигаро".

"Кориере дела сера" пък пише, че "Тереза Мей засега остава на власт и получи подкрепа от Ангела Меркел,

която вчера каза, че все още има време за преговори. До понеделник Мей ще се опита да представи модифициран вариант на споразумението, но все още няма яснота в какво ще се изразяват промените. Това обаче изобщо не гарантира, че и второ модифицирано споразумение няма да има съдбата на първото и да бъде отхвърлено", смята изданието. То напомня, че

букмейкърите сочат 43-процентна вероятност за втори референдум.

Все по-често се говори и за варианта на "развод по норвежки".

Тоест Великобритания да е извън ЕС, но да остане в единния пазар и митническия съюз. Но против варианта са дори редица министри от правителството на Мей.

А и трудно човек да си представи, че такава голяма страна като Обединеното кралство може да се съгласи да се превърне в държава сателит на Европа, както би се случило при евентуален развод по норвежки, посочва вестникът.

Има слухове, че тайно се преговаря от Великобритания за забавяне на излизането за месец юли.

Самата Мей в първото си изявление след гласуването категорично отрече да се правят такива опити дори за 29 март, т.е. за 10-дневно забавяне, а какво остава за 3-месечно.

Обаче преди това е евровотът и забавянето на излизането им ще внесе хаос и в евроизборите. Освен в икономиките, потреблението, вноса и износа.

Хората в цяла Европа вече се питат как ще се пътува, ще има ли визи, какво става със студентите в Англия, новите кандидатстват до 15 март, а на 19 март влиза в сила Брекзит, което какво означава за издръжката от милионите родители на студенти във Великобриятания. Те са около 60 % от всички студенти на Острова, т.е. по-засегнати са европейците, от самите британци.

Нито ЕК, нито Юнкер, нито правитестватата, нито ЕНП и ПЕС в европарламента, нито кабинетът на Мей обясняват ясно на хората и бизнеса какво предстои.

А докога гражданите на ЕС ще търпят тази неизвестност, дебнеща ги след 10 седмици, е трудно да се прогнозира.

Какво ще стане,

ако на евроизборите европейците не гласуват вече за британски евродепутати, а после втори референдум реши Великобритания да остане в ЕС,

не знае дори и Господ. Хаосът обаче е сигурен. Ще го видим с очите си на 20-ти март сутринта по летищата, на пристанищата с европейски и английски внос и износ, във влака под Ламанша и по митниците из Европа, където всеки ще прилага каквото право е разбрал чиновникът, че важи.

Още по-малко от Господ кралицата знае какво ще стане, шегуват се потребителите в Туитър.

Със сигурност на Острова облаците се сгъстиха повече отколкото някой е предполагал. И затова отговорност носят политиците, както посочиха неотдавна "жълтите жилетки" в Лондон, ядосани, че цялата полическа класа се занимава от 2 години с Брекзит, вместо със стандарта на живот, доходите и ръста на икономиката на империята.

Над бурите в парламента, и облаците над Острова

кралицата мълчи.

А от престолонаследниците й не се очаква да проговорят. Освен ако не променят вековната кралска традиция. Както вече опитват по-дръзките от тях. Ще видим.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...