ДПС: На срещата с посланика на САЩ не е говорено за F-16 - 24novini.bg

ДПС: На срещата с посланика на САЩ не е говорено за F-16

На срещата на ДПС с американския посланик у нас не са обсъждани изтребителите F-16, заяви Йордан Цонев На срещата на ДПС с американския посланик у нас не са обсъждани изтребителите F-16, заяви Йордан Цонев
17.01.2019 | 10:20
(0 гласа)

На срещата с посланика на САЩ у нас не е говорено за самолетите F-16. Тази среща се е провела през 2018 година. Това заяви пред NOVA депутатът от ДПС Йордан Цонев на въпрос на водещите дали ДПС е договорило на срещата с посланика подкрепата, която даде вчера на управляващите от ГЕРБ за американските изтребители.

 

На коментара на водещия "уж сте опозиция на ГЕРБ, а ДПС гласувахте с тях и патриотите за самолетите", Цонев каза, че ДПС не смятало това гласуване за изтребителите за армията ни за търговска сделка, а за въпрос на национална сигурност.

 

Снимка: Йордан Цонев от ДПС заяви, че срещата на Доган и Карадайъ с американския посланик е била през 2018 г. и не е ставало дума на нея за F-16

 

ДПС от три години преди тази среща е изразило позицията си за америкнаските ни партньори, каза Цонев.

По думите му "ДПС е партията, която първа постави въпроса за НАТО през 1990 г. и сме с неизменен пронатовски курск оттогава. Това не е търговска сделка, а стратегически избор на България".

"Питаме се защо се прави този цирк с конкурса за самолети, трябваше да се мине към директни преговори с американците, защото изборът ни е ясен. А не да се канят големи европейски корпорации и да се обиждат, да ставаме за смях", каза Цонев, визирайки преговорите за шведските самолети "Грипен", покрай които преговори стана международен скандал с оттеглянето на България в последния момент, ри положение, че F-16 струват повече като обща сума и поддръжка. И са стари самолети, за разлика от "Грипен".

На думите на водещия "Все пак вие гласувахте с вашите опоненти ВМРО за самолетите и подкрепихте ГЕРБ?

"Каракачанов се обърна към вашия председател Карадайъ с думите: "Благодаря, господин председател!" вчера".

Но което Йордан Цонев отговори:

"Това е въпрос на възпитание".

Американската армия е най-голямата и най-мощната. Те плащат за сигурността в НАТО. Така сме избрали - да сме с НАТО. Затова трябваше директно с американската страна да се преговаря, защото ние сме избрали те да пазят нашата сигурност с нашата малка икономика. И трябваше без лицемерие това да се случи, не да се правят лицемерни конкурси, коментира Цонев. Така той се обоснова за подкрепата, която вчера ДПС даде на ГЕРБ и ВМРО при гласуването за самолетите F-16.

На въпрос на водещите за уседналостта при вота, по която ДПС отново искат промени, Цонев отговори, че те настояват

да се премахне изискването за 6 месеца уседналост, преди да гласуваш, защото това вредяло и на работещите по 6 месеца в Германия, Канада, Англи, които също ще сотанат без право на глас

"И тях засяга. Не може да се нарушава конституцията", обоснова се Йордан Цонев.

"Ама какво го засягат човека от Турция местни избори у нас?", попита водещията, на което Йордан Цонев отговори:

"Справедливо е и го засяга, след като има къща и плаща местни данъци в България и не му е безразбично кой ще му определя данъците, кой ще осигурява сигурностат и кой общински съветник и кмет ще отговаря за имота му - той затова има право да гласува тук".

"Вие целите гласовете от Турция за местните избори?", попита нодещият Виктор Николаев.

"Не, нашият мотив е да не се нарушава конституцията - не само за гласовете от Турция, но и за работещите в Канада, Германия, Англия", каза Цонев.

Все пак за европарламента в Турция не се гласува, направи уточнението той и каза, че ще настояват за тези промени в Изборния кодекс, независимо, че знаят, че нямат подкрепа.

Съвсем скоро минаха други изменения в изборинте правила - да се отложи до 2020 г. електронното и машинното гласуване, като сега ГЕРБ предлага да отпаднат номерата на партиите в бюлетината. Срещу второто ДПС възразява остро, защото техните избиратели няма да могат да се ориентират и така изборните гласове в тяхна полза ще намалеят.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...