Дюните на "Смокиня" ще се възстановят след... 100 години - 24novini.bg

Дюните на "Смокиня" ще се възстановят след... 100 години

100 години трябват, за да се възстановят дюните на "Смокиня" 100 години трябват, за да се възстановят дюните на "Смокиня" Кадър: NOVA
17.01.2019 | 08:55
(0 гласа)

Сто години ще са необходими на дюните в къмпинг "Смокиня", които бяха унищожени от багеристи. Нарушителите бяха изпратени там от бургаски бизнесмен, собственик на каравана, да изравнят дюните, защото му пречели на гледката. "Десетилетия ще са нужни да се оправят щетите, казаха от община Бургас", като обясниха, че са засегнати т.нар. бели дюни.

Това показа репортаж на NOVA тази сутрин.

Срещу 5 хиляди лева човек може да стане собственик на парцел на плаж на първа линия,

 в чиято територия има защитени дюни и

която се третира като "земеделска земя", с възмущение коментираха водещите на сутрешния блок.

Журналистът Слави Ангелов каза, че в общините по морето

"корупцията е по-силна от гравитацията".

Уточняваме, че нарушението касае община Созопол, но случаите като този са на практика по всички плажове по Черноморието.

Ангелов обясни за къмпинга, че е "отвратително място", в което е пълно с боклуци, найлони, стари дограми и отпадъци. Състоянието с мръсните плажове и къмпинги по Черноморието не е само на "Смокиня" обаче.

Снимките му показаха, че в къмпинга няма никакъв ред, а самият той коментира, че там са сложени стари бунгала от 60-те години, опъват се палатки, няма санитарни възли, караваните се слагат койт окакто реши,

а дюните и района наоколо се използват за тоалетни.

Според журналиста управата на община Созопол не е установила никакъв ред на къмпинга.

"Ангелкова да ходи там, не да обяснява какъв ръст на туристи имало в проценти",

каза Ангелов.

От Община Бургас пък коментираха, че дюните, унищожени от багеристите, били три вида - бели, сиви и зараждащи се, а най-тежко са пострадали белите. Багерите са минали и през съседни имоти, където също са нанесли щети на дюнни местообитания, казаха още експертите.

По думите им ще са нужни около 100 години за въстнавоявването им, а опазването на дюните е работа на всички граждани.

"128 са защитените територии в Бургаско и ако ни сигнализират хората, можем да се отзовем, но не можем да сме на всяко място

непрекъснато", оправдаха се контролните органи на кмета на Бургас Дмиитър Николов. Ако ни бяха сигнализирали, още в петък щяхме да отидем и да предотвратим поне част от пораженията, бяха думите им. Експертът обаче не отрече, че знаят, че тези нарушения се правят системно през зимата. Не посочи и превантивни мерки на общината срещу подобни опити.

Министър Николина Ангелкова във всичките си мандати се опитва да спре къмпингуването, вместо да спре унищожението на дюните и тяхното бетониране.

Община Созопол е отказала участие в предаването и да предостави отговори на въпросите на Нова, съобщиха още водещите.

 

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...