ВАС с решение за Пирин - Фейсбук напомни на Валери Симеонов за релсата - 24novini.bg

ВАС с решение за Пирин - Фейсбук напомни на Валери Симеонов за релсата

16.01.2019 | 16:41
(0 гласа)

Петчленен състав на Върховния административен съд отмени промените в плана за управление на Национален парк "Пирин", приети в последните дни на 2017г. от правителството.

 

Решението е окончателно. То препотвърждава решението на тричленния състав от лятото, което бе обжалвано от правителството. 

 

Така с решението на практика не може да бъде построен втори лифт на Банско, защото тълкуванието на съда е, че в националния парк е разрешен само ремонт на изградени пътища и спортни съоръжения, но не и строежа на нови.

Съдът изрично посочва още, че министърът на околната среда и водите Нено Димов е бил длъжен да извърши екологична оценка, за да се прецени дали са изпълнени целите на закона.

Общото заключение на ВАС е, че приетите от кабинета промени нарушават Закона за защитените територии и разпоредби от международното право.

Поправките взривиха гражданското общество и изкараха на улицата хиляди хора в много последователни протеста. Те настояваха за оставката на Нено Димов и вицепремиера към онзи момент Валери Симеонов, котио лобираха за втория лифт. 

Днес граждани обявиха, че се събират пред Министерски съвет в 18:30, за да празнуват, но и за да поискат оставката на Димов отново. 

Междувременно във Фейсбук граждани призовават Валери Симеонов да изпълни заканата си.През лятото Симеонов заяви, че, ако петчленния състав препотвърди първото решение на ВАС, ще вземе релса и ще се хвърли от Бургаския мост

В мрежата дестеки споделят аудиозапис на тогавашния вицепремиер със закана му. Някои се притесняват да не би наистина да се окаже верен на думата си, но повечето са скептични. Трети зевзеци предлагат на община Бургас да пусне билети.  

 

Самият Симеоново нарече днес това шега и заяви, че решението на ВАС е пагубно. 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...