Дали над 2,2 млн. лв. за шоуто в Пловдив, на децата не платили - 24novini.bg

Дали над 2,2 млн. лв. за шоуто в Пловдив, на децата не платили

Шоуто по открването в Пловдив струвало над 2,2 лн. лв., на децета не платили, но за хонорари на всички други пари имало Шоуто по открването в Пловдив струвало над 2,2 лн. лв., на децета не платили, но за хонорари на всички други пари имало
16.01.2019 | 09:23
(1 глас)

Проекто-сметка на германската копмания, която прави спектакъла на Пловдив - европейска столица на културата показа тази сутрин bTV в материал на Мария Цънцарова. В документа на компанията, който показва проекто-бюджет за двучасов или тричасов спектакъл по откриването, а в крайна сметка шоуто е бил точно 1 час, са вписани общи разходи за над 1,84 млн. лв.

 

Към сумата трябва да се добави ДДС и още съпътстващи разходи. Така става над 2,2 млн.лв.

Самият документ създава повече въпроси, отколкото отговори.

Самото техническо производство на шоуто е за 1,243 млн. лв., в което число е сцената за 219 хил.лв.

Това обаче е чисто технически сумата за сцената, а репортажът показа, че като цяло

сцената е излязла над 1 млн. лв. с всички разходи към нея, за да функционира като съоръжение.

Немският продуцент на компанията изпълнител на шоуто каза, че са му превели коментара на Слави Трифонов, че сцената струвала три пъти по-малко за него, и виждал, че конструкцията на тази сцена не можела да се сравни с тази на Трифонов, била уникална, издържала на вятър и натоварване, била с нов дизайн и представлявала светлинна скулптура, която самите продуценти са измислили.

"Следващият път бихме наели компанията, която Трифонов спомена, за да си спестим разходи", призна обаче германският продуцент.

Продуцирането на съдържанието е струвало 39 хил. лв.,

а отделно перо продуциране е струвало внушителните 880 000 лв.

Във второто продуциране влизат озвучаване, видео техника, осветление, технически екипи.

За организатор на събитието и артистична продукция са дадени 202 722 лв., като в това влиза "управление на проекти" за 79 хил. лв., управление на проекта по време на концерта - 10 хил. лева, асистент при управление на проекта - 21 хил. лв., а 9 хил.лв. са платени за управление на проекта при самото събитие.

От фондация Пловдив 2019 г. са обяснили, че предстои изготвянето на подробен бюджет от германската компания, отказали са участие в bTV, не са изпратили и писмените отговори на въпросите на телевизията.

За т.нар. музикален надзор е платено отделно - 23 хил.лв.

Пътувания, настаняване, артистичен екип са стрували 103 хил.лв.

Инфраструкутрата е струвала 57 хил.лв. Отделно е обявена обществена поръчка за монтаж и демонтаж на оградата около сцената, вип подаръци - и двете пера по около 300 хиляди лева всяко.

Комуникационната стратегия е струвала 90 хил.лв.

На фона на щедро раздадената сума за техническата част, хонорарите на артистите са едва около 105 хил.лв., като безплатно са излезли само 14 деца участници.

Т.е. на децата не е платено за участието.

Практиката при подобни събития е договорите да се сключват с родителите и да се плаща на тях,

както например правят професионалните театри и кастинг-агенциите. Явно за събитието в Пловдив за труда на децата не е бил предвиден бюджет.

Но на всички останали арстисти, предимно българи, хонорарите са били, както следва: за 20 гайдари - 4 хил.лв., за един флейтист, вероятно Теодосий Спасов - 4 хил.лв., 200 кукери - 5 хил. лв., 20 изпълнители - 13 хил.лв., режисьор на хора - 6 хил.лв., 20 танцьори - 12 хил.лв., хореограф - 5 хил.лв..

На доброволците - между 700 и 1000 души - е платено 5 хиляди лева.

Три хора са получили общо 12 хил.лв., а един композитор - 20 хил.лв.. За костюми са дадени 60 хил.лв.

На финала цялата сума излиза 1,84 млн. лв. без ДДС, т.е. над 2,2 лн.лв. с ДДС.

Към тях следва да се добавят съпътстващите разходи, сред които и пари за демонтаж и монтаж отново на електрически стълбове.

bTV покани Община Пловдив и фондацията да отговорят на въпросите и да дадат тяхната гледна точка.

Припомняме, че премиерът Борисов не уважи откриването на събитието.

 

 

 

 

 

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...