ГЕРБ изравни с БСП и... забранява социологията в деня на вота - 24novini.bg

ГЕРБ изравни с БСП и... забранява социологията в деня на вота

Близките резултати на ГЕРБ до БСП тласнаха партията да промени Изборния кодекс като забрани социология в деня на изборите Близките резултати на ГЕРБ до БСП тласнаха партията да промени Изборния кодекс като забрани социология в деня на изборите Колаж: Терминал 3
15.01.2019 | 19:00
(0 гласа)

След като са начело на управлението 10 години, от ГЕРБ внесоха изменения на Изборния кодекс, според които трябва да отпадне забраната за публикуване на социологически данни в реално време в печатните, електронните и информационните медии в изборния ден. Явно притеснени от социологиите напоследък, които показват изравянване на ГЕРБ и БСП, и от класациите с прикрита социология депутатите на Бойко Борисов предприемат този ход.

 

Публикуването на данни в социалните мрежи поражда неравнопоставеност между кандидатите, казват от ГЕРБ, цитирани от БНР.

 

Всъщност,

подобна поправка те предлагат едва на 10-та година от управлението,

на което са начело, което поражда въпроса през предходните 9 години социологията не е ли пораждала неравнопоставеност.

Десетки пъти е променян Изборния кодекс в послединте 10 години и ГЕРБ никога на се предлагали такива изменения.

В мотивите на вносителите сега обаче се подчертава, че промяната се внася заради наложилата се практика в различни социални мрежи през целия изборен ден да се публикуват данни, което пораждало неравнопоставеност между тях.

Те се аргументират и с доклад на Централната избирателна комисия (ЦИК) за публикуването и оповестяването на резултати от социологически изследвания в деня преди изборите и в изборния ден. Интересното е, че докладът е от 2015 година и обхваща времето до 2017 г., т.е. пробелмът е стар. И нерешен.

Сега в Изборния кодекс резултати от

социологическите проучвания могат да се оповестяват след 20.00 часа на изборния ден,

а при нарушения се налага глоба или имуществена санкция в размер от 2000 до 5000 лв.

Тези санкции обаче не важат за търговски електронни медии. Но това удобно се ползва от всики политиески партии в последните години за публични внушения и мобилизиране на симпатизантите им.

Промените в Изборния кодекс управляващите са внесли днес, когато е последният срок за внасяне на предложения между двете четения на закона.

От БСП пък настояват за изчистване на т.нар. „мъртви души“ в публичен регистър на избирателите.

От „Воля“ имат предложение за видеонаблюдение при преброяване на бюлетините в края на изборния ден.

В първоначалния законопроект пък от

ГЕРБ предложиха отлагане на масовото въвеждане на машинното гласуване

и премахване на номерата на партиите в бюлетината, което беше подкрепено на първо четене.

Вероятно обаче на второ четене ГЕРБ ще се споразумее с ДПС те да подкрепят F-16, а ГЕРБ да гласува все пак да има номера в бюлетините, което е важно за избирателите на ДПС.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...