Обрат! Желязков обяви победа за превозвачите - 24novini.bg

Обрат! Желязков обяви победа за превозвачите

10.01.2019 | 13:00
(0 гласа)

Само половин час след като надеждите на превозвачите бяха попарени, се случи обрат. Транспортният министър Росен Желязков излезе пред протестиращите в Брюскел български и румънски превозвачи, обяви победа и обобщи положението "Не било компютри, а компоти". 

 

По думите му от трите доклада е приет единствено този за връщането на камионите в родината на четири седмици, а останалите - за задължителното спане в хотелите и за връщането на шофьорите на всеки две седмици не са били гласувани.  

Желязков обясни, че това им дава правно основание да настояват за отлагане на гласуването в пленарна зала на спорния пакет като цяло.  

По отношение на третия елемент - за камионите - той обясни, че е получил правен абсурд с това Съветът да го отвърли, а Европарламентът да го приеме и изрази увереност, че ще падне и той. 

Окончателното решение не е ясно, предупреди той. Това се очаква да стане до минути, когато ще бъде обявено от т.нар. координатори. Нека да изчакаме, помоли той, малко след като надъха хората за победа. 

Играхме мача като домакини, въпреки, че бяхме малцинство, пък обяви евродепутът Петър Курумбашев и благодари на протестиращите, че са им дали подкрепа.

Настроението на площада в Брюскел се вдигна осезаемо. От протестни викове, хората надуват вувзели, ръкопляскат и викат победа. 

Андрей Новаков от ГЕРБ обяви, че това е победа на превозвачите, които са със жълти жилетки на протеста

 

Трябва да си научим уроците, че всеки един проблем, трябва да го решаваме ударно от начало, а не в последния момент. Другият урок е, че заедно с Румъния можем да постигнем победа, обяви Станишев. 

На протеста безпрецедентно са българските евродепутати от всички политически сили. 

Битката на източноевропейските превозвачи е била подкрепена и от депутатите от Испания. 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...