ЕП отхвърли българското предложение, превозвачите облякоха жълти жилетки - 24novini.bg

ЕП отхвърли българското предложение, превозвачите облякоха жълти жилетки

10.01.2019 | 12:25
(0 гласа)

Започна протестът на българските превозвачи в Брюксел. На площада има около 500 човека, всички носят жълти жилетки - наложилия се символ на протест в Европа. В това време транспортната комисия на Европейския парламент отхвърли компромисното предложение на България и прие спорните поправки камионите да се връщат в страната си на всеки четири седмици, а шофьорите да спят на хотели.

 

Към българските превозвачи се присъединиха техни колеги най-вече от Румъния - около 250 човека, но също и от Литва, Полша и Унгария. Сред тях са и български евродепутати. 

 

Говорителите на протеста се заканват да стигнат до крайности. 

Превозвачите протестират срещу пакета за мобилност, наречен също пакета Макрон, който предвижда на всеки две седмици шофьорите да се връщат в страните на регистрация на фирмите, както и да не могат да спят на паркинги в кабините, а да трябва да се регистрират в хотели. 

Хората са със свирки и вувузели. Митингът се води от българския евродепутат Ангел Джамбазки. 

В момента продължава да тече гласуването на промените в Транспортната комисия на Европарламента. Всички предложения на България към момента са отхвърлени.

В Брюскел днес е и транспортният министър Росен Желязков. 

Комисията обсъжда и поправка за създаването на обособяване на охраняеми паркинги за почивка с интернет и душове, вместо хотели. 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...