Шефът на АПИ не знаел за уволнените трима, не е давал и оставка - 24novini.bg

Шефът на АПИ не знаел за уволнените трима, не е давал и оставка

Днес инж. Глосов обяви, че глоби за липсващи стикери все пак ще има, а полицаите щели да помагат на гражданите Днес инж. Глосов обяви, че глоби за липсващи стикери все пак ще има, а полицаите щели да помагат на гражданите
05.01.2019 | 14:15
(0 гласа)

Не съм подавал оставка и не ми е искана, заяви днес по Нова телевизия ръководителят на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов. "Дейността на АПИ не се свежда само до продажбата на винетки. Има си членове на Управителния съвет, които отговарят за различни видове дейности. До вчера на обяд не знаех за тези рокади. Това е преценка на премиера".

 

Това заяви Глосов за уволнените от премиера Борисов трима от агенцията си и каза, че не било изключено още хора да понесат отговорност за хаоса с винетките. Разбира се, твърдението му не е вярно поне за единия от уволнените - шефът на ТОЛ-отдела няма как да бъде освободен, ако Глосов не му подпише заповедта за освобождаване. Другите двама са подчинени на регионалния министър Петя Аврамова и ги освобождава тя.

 

Скандалът се нагнети и след решението първо да няма глоби до 15 януари за хората без винетки, което беше логично, но след това решението се отмени и стана ясно, че глоби все пак ще има.

Днес инж. Глосов се върна на първоначалната позиция и обяви, че глоби все пак ще има:

"Системата на КАТ в момента се свързва с тази на ТОЛ управлението. КАТ няма да глобяват за електронни винетки, а за липса на действаща книжна винетка, при положение, че няма друга", уточни той за глобите до 15 януари. По-конкретно, пътните полицаи ще помогнат на шофьорите да си купят винетка и ще ги насочват, пое ангажимент Глосов.

Това обещание обаче няма как Глосов да спази, защото АПИ не може да дава нареждания или указания на служителите на МВР, а докато решенията стигнат до полицаите на терен, хиляди хора, включително и в този момент, ще бъдат глобени по пътищата.

Вторият фактор за задълбочаването на скандала с АПИ бе и обявеното в същия ден решение

Агенцията да си купи 51 автомобила и два луксозни джипа - само джиповете на стойност 222 хиляди лева.

Самият търг з аблизо 1,5 млн.лв. с ДДС бе спрян в началото на септември от тогавашния министър и сегашен заместник-министър Николай Нанков. Тъй като тогава търгът им съвпадна с трагедията в Своге с 20-те загинали хора от автобуса. Тогава МРРБ обяви, че никой не им е казвал за поръчката на АПИ. И търгът се прекрати. До вчера.

Глосов днес не коментира в детайли решението на Бойко Борисов да освободи тримата от АПИ. С постовете си се простиха един член на Управителния съвет, шефът на ТОЛ управлението и един съветник на регионалния министър.

Премиерът уволни три от "дребните риби" в АПИ, но не и директора, министъра или заместник-министъра,

които, в крайна сметка, носят политическата отговорност за скандала с подопечната им агенция.

"До седмица ще стане ясно дали ще има санкции и за фирмата-изпълнител, която отговаря за въвеждането на електронните винетки", каза още ръководителят на пътната агенция и добави, че над 80% от действащите хартиени стикери са със срок до 31 януари.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...