Български министри, депутати и евродепутати срещу Макрон - 24novini.bg

Български министри, депутати и евродепутати срещу Макрон

Протест на превозвачите в България Протест на превозвачите в България снимка: Архив
04.01.2019 | 22:02
(0 гласа)

Български министри, народни представители, депутати в Европейския парламент и представители на транспортния бранш се обединиха срещу т.нар. Пакет за мобилност, предложен от френския президент Еманюел Макрон. 

 

Компромисен вариант на пакета беше приет в началото на декември 2018 година, въпреки че няколко държави не го подкрепиха.

Българските превозвачи заявиха, че на 10 януари ще се включат в международния протест срещу промените,

в който се очаква да участват още от Румъния, Полша, Словакия.

Именно на 10 януари предложенията на Макрон ще се разглеждат от европейската транспортна комисия.

Превозвачите ще протестират срещу задължението на всеки 21 дни да се прибират в своята държава за почивка.

Те са против забраната да спят в кабините, тъй като ще трябва да плащат допълнително за хотели, а при напускане на камионите, застраховките срещу кражби стават невалидни.

На срещата у нас министърът на транспорта Росен Желязков подчерта, че трябва да бъдат използвани всички прийоми и похвати на европейската бюрокрация, с които да бъдат защитени българските национални интереси.

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков заяви, че създават алтернативни текстове, които да внесат другата седмица и да събират мнозинство. „Всеки от нас, колкото може, ако не успеем да блокираме този пакет в този му вид, поне да го изменим във вид, в който е по-изгоден за нашите превозвачи", добави Новаков, който дава същото обещание от лятото и дори се качи на ТИР от София до Брюксел.

 

Светослав Малинов от РБ призова да се покаже готовност за конфронтация, а Илхан Кючук от ДПС призова за общи усилия в дипломацията от страна на всички власти.

Дали ще успеят българските политици и дали действията им не са прекалено закъснели, ще се види съвсем скоро.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...