АПИ провали винетките, но си купи джипове за 220 хил.лв. - 24novini.bg

АПИ провали винетките, но си купи джипове за 220 хил.лв.

Инж. Глосов пак обяви поръчката за скъпите джипове, въпреки че вече веднъж тя бе спряна от самия министър Инж. Глосов пак обяви поръчката за скъпите джипове, въпреки че вече веднъж тя бе спряна от самия министър
04.01.2019 | 15:38
(0 гласа)

След като от няколко дни страната се тресе от скандала с провалените електронни винетки от страна на АПИ, днес става ясно, че въпреки гафа, Пътната агенция си е напазарувала мощни джипове и 51 леки коли на обща стойност 1,3 млн. лева с ДДС.

Скандалът с въпросната обществена поръчка избухна в първите дни на месец септември, непосредствено след трагедията с 20 загинали при Своге.

Тогава търгът бе спрян от министъра на МРРБ Николай Нанков с аргумента, че принципалът МРРБ не е давал съгласие и не е бил уведомен. Сега АПИ отново купува въпросинте скъпи джипове и то в същия ден, в който даде брифинг и призна, че провали електронната винетна система за 18 млн.лв.

След като изчакаха 4 месеца страстите да се уталожат явно от АПИ пак се престрашиха да си купят джиповете,

като този път са сменили почти незабележимо и параметрите на возилата. Това става ясно от сайта на АПИ, където е обявена документацията с дата 3 януари, вчера.

51 нови коли за редовите служители и два нови луксозни черни джипа ще радват ведомството, провалило винетната система. Независимо, че от вчера се вихри и друг скандал с Агенцията - с обявената без търг за строеж магистрала "Хемус" на стойност 1,3 млрд.лева по инхаус, т.е. вътрешно възлагане, на държаванат "Автомагистрали" ЕАД.

Независимо от черните точки обаче инж. Глосов продължава да подписва документи, които предизвикват скандали и основателни съмнения доколко рационално АПИ харчи държавни пари. Още повече че става дума за търг, който вече е бил спиран от самия им принципал - регионалния министър.

Припомняме, че името на самия изпълнителен директор бе свързано преди няколко месеца от медии с

конфликт на интереси заради участието на децата му в общ строителен бизнес с него, бидейки ръководител на държавната АПИ.

Този път той е подписал новите луксозни джипове за ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“, т.е. за него самия и вероятно за Управителния съвет. Те ще струват 222 хил. лв. и ще бъдат марка Volkswagen Touareg, според публикуваните договор, технически параметри и ценово предложение в сайта на Пътната агенция. Ще бъдат доставени до 60 дни от фирмата „Вестауто – М“ ООД, дилър на марките Audi и Volkswagen за България.

Джиповете са нужни за преминаване "през пресечени местности в зимни условия", което нямало как да се осъществи с автомобил за градски условия, пише още в документите.

Поръчката струва общо 1.3 млн. лв. с ДДС и беше активирана още на 29 август,

а след трагедията при Своге с 20-те загинали души, на 5 септември, бе спряна от министър Нанков, който сега е заместник-министър. Тогава той дори каза, че условията са дискриминационни, защото в техническите изисквания подозрително подробно се спазвали характеристиките на въпросните марки автомобили, т.е. че търгът е нагласен.

24новини.бг писа още на 5 септември за скандала, който тогава се вихреше броени дни след трагедията при Своге, а АПИ първо твърдеше, че не лошото качество на пътя до Своге е причина за инцидента - нещо, което после Пътната агенция все пак призна. И обяви, че фирма "Трейс" не си  е изпълнила задълженията при строителството на участъка.

Предстои да се види дали и сегашният министър на МРРБ ще спре търга на подпечната си АПИ, както направи предходника й, тогава вече в оставка, Николай Нанков, понастоящем заместник-министър.

Или това, което през септември беше нагласен търг, през януари вече е в реда на нещата.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...