Винетките по пътищата - обещанията и лъжите на Борисов - 24novini.bg

Винетките по пътищата - обещанията и лъжите на Борисов

04.01.2019 | 16:00
(0 гласа)

Плащането на пътни такси винаги е било спорна тема, особено сред шофьорите, които не спират да недоволстват, че въпреки плащането трябва да се движат по пътища, осеяни с дупки. Често се случва да се стига до сервиз заради лошото качество на пътищата, но пак сте принудени да си платите такса. 

 

Новото решение на Министерски съвет със списък на пътищата, за които е необходима винетка, за пореден път предизвика дискусии в обществото. Първо защото списъкът не беше променян около 10 години и защото кметовете се сетиха, че това може да им донесе „бонус-точки“ за местните избори.

 

Първа Йорданка Фандъкова, кмет на София, поиска Северната скоростна тангента да отпадне от списъка с винетки и го получи на думи. След нея глас надигнаха и други кметове, които пожелаха да не се иска винетка за пътуване между определени населени места, а преди няколко часа премиерът им даде възможност да посочат за кои пътища искат да отпадне винетката, но ще си ги поддържат сами.

Дали това е поредно прехвърляне на топката към общините,

които вече са планирали бюджетите и които нямат пари дори за настоящите пътища, да не говорим за допълнителни? 

Или опит Борисов да снеме отговрността от себе си като ръководител на Изпълнителната власт,

която ръководи отговорните за качеството на пътищата - Агенция "Пътна инфраструктура" и която не се грижи достатъчно за пътищата, според шофьорите?

Според хората така и така пътищата са в окаяно състояни, със сигурност ще предпочетат поне да не плащат за тях. Но до какво ще доведе това, никой не знае, тъй като поредната идея на премиера Борисов нито е обсъждана, нито е подлагана на анализ, да не говорим за оценка на въздействие. 

 

До тук се стигна след като столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че ще поиска от АПИ да няма винетки за нито едно населено място, попадащо в Столична община. После се появи знак за винетка на Северната скоростна тангента, така че хората да се ядосат и да подкрепят Фандъкова в искането й и тя многократно заяви, че води преговори с АПИ. Никой не разбра защо тя говори с АПИ, като решението за списъка с пътища се приема от Министерски съвет и беше прието на 29 декември, а Фандъкова си уреди среща с АПИ чак за 2 януари. Тогава в казуса се включи и премиера Борисов, който разпореди винетка за Северната скоростна тангента да няма и тя да се приема като част от града, въпреки че очевидно не е.

Да, обаче, в решението на Министерски съвет ясно пише, че за околовръстните пътища са необходими винетки, освен ако не попадат в рамките на населеното място. Ако за Южната дъга може да се тълкува, че попада в рамките на населеното място, то Северната си е съвсем отделна и според решението за нея трябва да се купи винетка.

Така напрактика излиза, че

според решението на Министерски съвет Борисов и Фандъкова са излъгали, че винетка не е необходима, защото промяна в решението няма, а обещанието е само на думи.

Тук се питаме дали, ако Фандъкова загуби местните избори, а Борисов още е премиер (все пак обещава пълен мандат), ще забрави обещанието си и полицията бързо ще започне да глобява за винетки на Северната тангента, за да могат близките на ГЕРБ медии да напишат, че кметът Х е върнал винетките.

Фандъкова се бори за Северната тангента, но за хората от Долни и Горни Пасарел винетки са нужни – според решението на Министерски съвет. Такива са необходими и на живеещите в Банкя и Бояна.

Защо кметът на София не се застъпи по-твърдо за всички населени места не става ясно, но хората останаха с усещането за двоен стандарт, тъй като Северната тангента била да се използва от всички хора (както заяви Борисов), но в същото време от Пасарел ще си купят винетка, за да стигнат на работа. 

 

Интересно е какво ще направят кметовете по отношение на новото предложение на Борисов и кое ще изберат – да спечелят няколко гласа с отмяна на винетките или да оставят отговорността за дупките на АПИ. 

Дали ако кметовете дадат списък с пътища, ще има промени в решението на Министерски съвет, или подобно на обещанията и лъжите за Северната тангента, ще се разчита на "добрата воля" на премиера. 

А ситуацията около винетките постави отново редица въпроси.

Направен ли е изобщо анализ на ефектите на винетките, ремонтиран ли е пътят през последните 10 години, за да продължават да плащат хората такса за него?

Отнема ли се правото на свободно движение като не се оставя нито един алтернативен маршрут за придвиждане?

Но още по-интересен и важен е въпрсът дали държава, в която министър-председателят дава устни разпореждания за неспазване на решение на неговия кабинет, е демократична?

И ако днес е решение на Министерски съвет, който му е пряко подчинен, преди това беше нареждане на народни представители да не приемат конкретен закон, както и на кмет да не спазва решение на Общинския съвет. В последните месеци независимостта на властите излежда нарушена, а при всяко дребно напрежение премиерът се опитва да решава еднолично или да прехвърли отговорността.

Не, проблемът не е само къде ще има винетка, а защо важни за цялото общество решения не се взимат след обстоен анализ и оценка на въздействието, а според субективната временна преценка на управляващите. Първото е изискване и начин на работа в Европа, а второто единственото познато у нас и после няма нужда да се питаме "защо не можем да ги настигнем европейците".

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...