Вандалски прояви по централен софийски храм (ВИДЕО) - 24novini.bg

Вандалски прояви по централен софийски храм (ВИДЕО)

03.01.2019 | 18:00
(0 гласа)

Обърнат кръст, петолъчка в кръг - смятана за знак на Сатаната, различни надписи, просто черти, разбито сърце. Това са част от символите, които столичани видяха по старата и ценна за тях църква "Свети Седмочисленици".

 

След перипетиите по доскорошния ремонт и новите плочки около храма, днес външното пространство на църквата беше издраскано по глуповат и грозен начин. Сред най-неприятните е знакът, който от някои се тълкува като сатанински:

 

Иначе от най-впечатляващите за неизкушените в разгадаванет она знаци, са драсканиците по входните врати и колоните.

 

 

Църквата “Св. Седмочисленици" до 1900 г. е била “Коджа Дервиш Мехмед-пашовата джамия” Софиянци я знаят и като “Черната джамия”.Починът за построяването на Черната джамия принадлежи на султан Сюлейман І Великолепни. След Освобождението, когато София била провъзгласена за столица, имало нужда от църква за изключително православното население. Големият български държавник Петко Каравелов лансирал идеята вместо да се строи нова църква, Черната джамия да бъде преустроена на такава.

По време на ремонтните дейности избухна имаше скандали около вида на новите плочки, а най-вече за лошата им подредба. Днес работници довършваха работата си.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...