"Хемус" в нова схема: строят я за 1,35 млрд. лв. без търг - 24novini.bg

"Хемус" в нова схема: строят я за 1,35 млрд. лв. без търг

Премиерът Борисов не е оповестил позиция дали одобрява строежа на магистрала "Хемус" за 1,3 млрд. лв. без търг Премиерът Борисов не е оповестил позиция дали одобрява строежа на магистрала "Хемус" за 1,3 млрд. лв. без търг
03.01.2019 | 13:32
(1 глас)

В нова схема влезе по празниците строителството на магистрала "Хемус.  134 км от трасето ще се проектират и строят от държавното предприятие „Автомогистрали“ EАД и понеже то е на подчинение на МРРБ, кактто и АПИ, ще се строи без обществена поръчка. Задали сме въпроси към АПИ, МРРБ и "Автомагистрали" ЕАД и ще публикуваме отговорите им. Ако получим такива.

 

Практиката не е незаконна, но пък предизвиква въпроси, защото става дума за колосална сума, при харченето на която няма да има прозрачност.

Това е практиката на инхаус поръчките или т.нар. вътрешно възлагане, при които възложител и изпълнител, които са под една юрисдикция (в случая на МРРБ), могат да строят и проектират без обществена поръчка. Схемата е удобна за узаконяване на всякакви разходи, макар и разписана в чл.14, ал.1 от Закона за обществените поръчки и то със сложен нормативен текст.

За схемата самата Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщава на 20 декември, преди Коледа, когато

публикува информацията за предмета на поръчката с уточнението "изключение от ЗОП".

И то не в раздела "Стратегически инфраструктурни разходи с национално финансиране", където самите те са поместили информацията за "Хемус", а на изненадващо място - в "Профил на купувача", за да може се каже, че информацията е публикувана, макар и ненамираема. Преглед на новините и пресъсобщенията до медиите от тази дата показва, че информация до журналистите не е изпратена, а такава новина - че се прави вътрешно възлагане за 1,3 млрд. лв. без обществена поръчка, на сайта на АПИ липсва. Липсва и на сайта на "Автомагистрали" ЕАД, които трябва да  получат парите и да възложат участъците на неизвестно кои фирми.

 

В съобщението АМ „Хемус“ е разделен на 6 участъка и ще струва 1,35 млрд. лв. с ДДС. В отсечката влизат пътните възли и участъци, както следва:

  • при километър 87 при „Дерманци“ (участък 1),
  • участък при километър 103 при възел  „Каленик“ (участък 2),
  • участък при километър 122 при възел „Плевен“ (участък 3),
  • участък при километър 139 при възел „Летница“ (участък 4),
  • участък при километър 166 до третокласен път III 303 (участък 5)
  • и участък до километър 222 при път I-5 (участък 6).

 

Становището на Агенцията за обществени поръчки, с което тя се съгласява трасето да се построи, без да се обявява обществена поръчка, е от 27 декември.

Поръчката без търг обхваща 134 километра от Белокопитово (до Шумен), където вече е построено, до километър 222. На разстояние 75 километра преди София до входа на столицата "Хемус" също е построена.

Част от участъците се дават на т.нар. инеженеринг - и проектиране, и строителство, защото за не всички има готови проекти.

За "Хемус" няма и направени отчуждения, но министърът на МРРБ Петя Аврамова даде оптимистичен срок - началото на 2020 г. - строителството да започне.

Схемата очевидно ще включва изкупуване на земята на трасето от фирми, които после да бъдат обезщетени на по-високи цени от АПИ,

т.е. с пари на данъкоплатеца. Такава сума - около 10 млн.лв на километър, е предвидена в бюджета, казват запознати в АПИ с документацията. Схемата с отчужденията вървеше още при строежа на Околовръстното, когато Бойко Борисов беше кмет, а Сергей Станишев премиер, също при лотовете на магистралите "Тракия", "Струма", "Люлин" и "Марица". Въпреки че "Люлин" се изпълняваше по ИСПА, а не по ОП "Транспорт" като останалите изброени.

Терените стават ясни предварително на фирим, те изкупуват земята на безценица от собствениците, неподозиращи, че от там ще минава магистрала, а после дават терените на държавата, като тя им плаща бомбастични суми като посочената. Десетки са и делата, които се водят пред ВАС за отчужденията и накрая по-малкия състав на ВАС постановява по-изгодни суми, а държавата ги изплаща. А всичко това се прави с постановление или решение на Министерския съвет, които се публикуват в Държавен вестник, обясняват служители от АПИ, познаващи механизма на обезщетенията на собствениците по трасетата.

Веднага след становището на АОП, че няма закононарушение в даването на 1,3 млр.лв. без търг на неясно кои фирми от държавната фирма "Автомагистрали" ЕАД,

инж. Глосов - шефът на АПИ - сключва договора - на 28 януари.

Самият той е потвърдил това и пред Медиапул, пише изданието, което не отрекоха и от пресцентъра на АПИ, към който се обърнахме с въпроси за проекта.

Към момента е трудно да се намери информация с кои фирми работи иначе затъналото държавно дружество "Автомагистрали" ЕАД, но са ясни поне пет от тях: "ПТС груп", "Хидрострой", "Пътстрой 92", "Главболгарстрой" (ГБС) и "Трейс груп". На тези фирми, по силата на новия договор за възлагане без търг от АПИ, държавната "Автомагистрали" ЕАД ще възлага с рамкови споразумения каквото прецени от строителството и проектирането на "Хемус" за общо 1,3 млрд.лв.

"Медиапул" изнася и информацията, че шефът на "Автомагистрали" ЕАД, е съдружникът на Гинка Върбакова във фирма "Сими Груп". Стоян Беличев е назначен от сегашния заместник-министър на МРРБ Николай Нанков и тогавашен министър, като заема поста шеф на "Автомагистрали" ЕАД от началото на 2018 г.

Данните от Търговския регистър и декларацията му в Антикорупционната комисия показват връзката му и с Гинка Върбакова и мъжа й, които щяха да купуват ЧЕЗ, но и в общо 7 фирми, повечето в соларния бизнес, в които той е едноличен собственик или има дялове.

На сайта на "Автомагистрали" ЕАД договорът с АПИ за "Хемус" също не е публикуван,

нито има информация за финансовото състояние на държавното дружество, което следва да разпредели 1,3 млрд.лв. без търгове. Последната новина на страницата им е от 1 ноември 2018 г. Не е ясно и дали административният и контролен капацитет на фирмата, която по принцип, е в незавидно финансово състояние, може да се справи с управлението на подобен проект с колосално национални финансиране. В раздел "Договори" фирмата е публикувала по два договора от 2016 и 2015 година. След това няма информация.

На наше питане днес по телефона ни отговориха, че нищо не знаят и трябва да почакаме те да се свържат с нас.

На този етап сключеният договор за строежа на "Хемус" поставя повече въпроси към МРРБ и министър Петя Аврамова, към АПИ и шефа й инж. Глосов и Управителния съвет на АПИ, както и към самия премиер Бойко Борисов, които вероятно опозицията няма да пропусне да зададе в първия работен ден на парламента.

Освен ако опозицията не избере да премълчи будещата въпроси инхаус поръчка.

Към момента премиерът Борисов не е обявил позиция дали одобрява строежа на магистрала "Хемус" да се прави без търгове при тази висока цена от 1,3 млрд.лв. държавни средства. Няма практика обаче при скъпите магистрални проекти нещо толкова мащабно да се възлага без неговото одобрение.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...