2018: Една протестна година (Обзор) - 24novini.bg

2018: Една протестна година (Обзор)

30.12.2018 | 12:00
(1 глас)

Протестите от втората половина на 2018 г. дават сякаш най-пълна представа за начина, по който функционира обществото ни в момента и за настроенията на хората спрямо управляващите - те демонстрираха едно устойчиво недоволство, лишено обаче от ексцесии.

 

Показват сигурност и последователност в обществените нагласи и малко или повече - умение да се отстояват права. Показват също, че хората са

достатъчно чувствителни, когато каузите са истински -

както тези на майките на деца с увреждания.

Показват, че демострациите са успешни и могат да повлекат след себе си последователи, които дори не са пряко ангажирани с каузите, когато зад тях стоят не просто икономически, а морални послания.

Показват също, че патриотарството никога не успява да събере толкова хора на митинг, колкото някога искането за оставката на Пеевски, или сега - защитата (правна и финансова) на децата с увреждания. И все пак някъде в същото това патриотарство се оплитат корените на

отхвърлянето почти на Истанбулската конвенция.

Големите граждански битки за тази година у нас се смесиха с протестните инициативи. Сред тях остана Спасяването на Пирин, но се появи и друга - против или за Истанбулската конвенция - с основния въпрос дали тя защитава жените от домашно насилие или пък утвърждава наличието на трети пол, което притиворечи на християнските ценности.

През ноември парламентът одобри въвеждането на по-тежки наказания за семейно насилие с промени в Наказателния кодекс. Дебатът и там се превърна в спор за християнските ценности, класовата борба и тяхното влияние върху семейните ценности. В крайна сметка Истанбулската конвенция не беше приета, а заменена с половинчати закони против домашния тормоз - които, ако бъдат наистина прилагани, ще заслужат поне част от хвърлената обществена енергия.

Емблематичен за цялата година все пак ще остане протестът на майките на деца с увреждания.

Започнал с исканията за финансово обезпечаване и други законови мерки, касаещи отглеждането на деца с увреждания, от самото си начало той събуди обществения интерес. Още в зараждато му,  трибуна на протестиращите даде шоумена Слави Трифонов, а после твърдо до майките застана и омбудсманът Мая Манолова.

По познатия път през социалните мрежи той достигна до цялата софийска общественост, а след това и до по-големите градове. Вицепремиерът Валери Симеонов истински форсира общественото недоволство с възмутителната фраза, че майките са "кресливи жени" без майчинско чувство. В разгара си протестът изглеждаше наистина по-добре организиран от очакваното, но оправда усилията по провеждането си - майките постигнаха законовите промени, които целяха, парламентът ги гласува в самия край на работната си година.

Протестът постигна и политическата цел, появила се пътьом - вицепремиерът Симеонов подаде оставката си, която дори самите му съпартийци нарекоха закъсняла. Покрай тези демонстрации обаче се

се нароиха многообразни протести - от искането за финансов просперитет до лозунги за конституционни промени.

Така протестът се разрасна и териториално, докато обхвана почти цялата страна. Исканията обхванаха цените на бензина, поскъпването на хранителните продукти, условията на труд дори.

Последваха затваряне на макистрали и КПП-та. Масови шествия и оригинални прояви на обществена солидарност.

Мълчаливи бдения направиха дори протестантите

със свои искания около финансирането на вероизповеданията, които също бяха удовлетворени в известна степен в последния работен ден на Народното събрание преди Коледа.

Въбще, с приемането на бюджета много от перата сякаш заглушиха протестите.  Някои оприличиха тези митинги на проявите на Жълтите жилетки във Франция и Белгия.

Ще продължат ли да вървят паралелно - предстои да видим. Новата година е пред нас.

Иначе самата година стартира  с  протест на надзирателите в българские затвори.

Протестиращите от охрана на магистратите и охрана на затворите искаха промяна в условията на труд и заплащането. Протестът беше и заради продължителните преговори с Министерството на правосъдието, което се отметна от обещанията си да изпълни исканията на синдикатите. Служителите искаха изравняване на възнагражденията на охраната на съдебната власт и надзирателите с тези в МВР, защото дейностите и отговорностите им са сроднии и подчертават, че сега разликата е много голяма и неоснователна. Съотношението надзиратели-затворници у нас е1 към 1000. Сред емблематичните за страната протести беше и този

за АЕЦ "Белене". Десните партии реагираха остро

срещу заявките на правителството да рестартира проекта за изграждане на централата и последваха протести.

До протести доведе и евтаназирането на хиляди животни заради чумата

по дребните преживни животни. Популярен стана случаят с козичките на баба Дора в село Шарково, където всички стада бяха евтаназирани. След разговор със земеделския министър Румен Порожанов премиерът Борисов освободи заместника му с ресор "Животновъдство" Цветан Димитров. Овцевъди демонстрираха заради политиката в сектора пред сградата на Министерския съвет.

В средата на ноември пък пчелари от цялата страна ритуално погребваха пчеларството

пред Министерския съвет. Организации на пчелари от Варна, Плевен, Бургас, София, Ботевград, Перник, Кюстендил, Банкя, Търговище и Пловдив  поискаха по-добри условия за пчеларите, които в момента не мога да се възползват от привилегиите на земеделските производители и субсидиите за животновъди. Искаха по-високи субсидии "де минимис" от 40 лева на пчелно семейство, повече контрол върху пестицидите, национална лаборатория за смъртта на пчелите и за регулиране вноса на мед от Китай и Украйна.

Жители на Чепеларе излязоха на протест с искане да не бъде закрита Районната прокуратура

в родопския град и предизвикаха километрична опашка по пътя за Смолян, който минава през града. Те блокираха главния път Пловдив - Смолян в центъра на Чепеларе Закриването на Районната прокуратура в Чепеларе е част от предвижданото преструктуриране,според което там трябва да има териториално отделение към Районна прокуратура-Смолян. 

На 12 юни Николай Колев-Босия обяви гладна си стачка,

с която поиска оставката на министъра на транспорта и разпускане на Народното събрание заради корупцията в Агенция "Автомобилна администрация" при издаването на шофьорски книжки и стимулиращото корупция законодателстване на депутатите. Стачката му продължи 81 дни, защото беше подадена оставкат от министъра, макар да не беше заради неговото искане.

 

Протестът пред БНТ срещу Емил Кошлуков
Протестът пред БНТ срещу Емил Кошлуков

 

Протести имаше и пред БНТ - с искания за оставката на  програмния директор Емил Кошлуков,

който показа среден пръст в ефир. Той и до момента обаче е програмен директор и водещ на предаването "Още от деня".

Музеят за история на София, който от 3 години е в сградата на бившата Централна минерална баня, също имаше необичайни посетители . 20 граждани, облечени с хавлии, се разходиха из залите и скандираха "Върнете минералната баня на София". Повод за протеста е намерението на Столичната община да превърне и частите от сградата, които не са ремонтирани, в зали за сценични събития, вместо да възстанови оригиналната им функция на на мъжки и женски басейн. 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...