Благотворителност или политическа реклама за ГЕРБ - 24novini.bg

Благотворителност или политическа реклама за ГЕРБ

Цветан Цветанов получава награда от "Искам бебе". Цветан Цветанов получава награда от "Искам бебе".
26.12.2018 | 18:02
(0 гласа)

Снощи по традиция в първия ден на Коледа се проведе концерт вподкрепа на благотворителната инициатива „Българската Коледа“, чийто патрон беше президентът Румен Радев. Кампанията е събрала около 2 млн. лева досега, съобщиха от президентството. 

Днес от пресцентъра на ГЕРБ решиха, че също трябва да се похвалят с даренията, които са направили техни депутати в последната седмица.

За българите благотворителността не е чужда, но повечето хора не се хвалят с направеното. При политиците, обаче, нещата стоят по-различно. Те гледат всичко да бъде показано, а понякога даряват само, за да ги покажат по телевизията.

Според пресцентъра на ГЕРБ депутатите им са дарили 6000 лв. за 7-годишния Димитър Йончев, 7000 лв. на Фондация "Искам бебе" за откупуване на песен и около 15 000 лева за инициативи по страната. Това прави сумата около 28 000 лева.

Това прави по-малко от 10% на депутат от заплатата му като в сумата, която получават депутатите не сме включили парите в плик, които са не по-малко от 2000 лева на месец. Така процентът е значително по-малък в сравнение с месечния им доход и е равен на делът, който обикновен българин с 500 лева заплата дарява около празниците. Но за разлика от депутатите на ГЕРБ, хората не се хвалят, а скромно пускат отделената сума в някоя кутия за болен човек, който не може да се излекува у нас.

И тук идва въпросът

защо е толкова важно за ГЕРБ да ни информират, че даряват.

Дали защото подариха на премиера Борисов около 19 000 лева за рождения ден. Или защото имат милионии левове на банков влог заради голямата субсидия, която получават и която се финансира от данъците на хората. Или защото президентът беше патрон на инициатива, която събра 2 млн. лева за болни деца. А може би защото искат да изглеждат милосърдни в очите на хората. Или защото искат да получават награди от фондации (Цветанов беше награден от „Искам бебе“ с "Ангел на благодарността").

 

Преди всичко политиците (не само от ГЕРБ) трябва да се научат, че

парите от данъци не са техни лични средства и има предназначение за ползване.

Не, че е лошо да се дарява, но ако се откажат от субсидията, това ще остави няколко милиона в бюджета, които могат да се използват за подобряване на здравеопазването, така че да не се налага хората да събират пари, за да се лекуват в чужбина.

И второ –

политическа реклама не трябва да се прави на гърба на страдащи,

каквото е болното дете, каквито са и двойките с репродуктивни проблеми. Да, те имат нужда от подкрепа, но начинът е да си свършат работата, а не да подхвърлят смешни пари, за да се похвалят във Фейсбук.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...