Абсурд след абсурд и след него друг през 2018 (ОБЗОР) - 24novini.bg

Абсурд след абсурд и след него друг през 2018 (ОБЗОР)

25.12.2018 | 13:00
(1 глас)

До края на годината остава още съвсем малко, а равносметката за годината ни показва както добрите, така и лошите моменти.

В политичския и обществения живот у нас годината беше изключително динамично като имаше и множество ситуации, за които биха ни завидяли световно известни сценаристи на филми. Все пак ако някой реши да направи филм с абсурдите на 2018 година, би се получило траги-комедия достойна за награда – поне от публиката.

Стълб насред шосе, светофар в сграда, булевард насред стадион са едни от „леките“ абсурди на годината.

В столичния квартал „Витоша“ след ремонт на улица се оказа, че насредата й остана стълб. Хората си казваха, че само в столицата на Йорданка Фандъкова може да се случи нещо подобно, но само след няколко дни в Морската столица друг абсурд сякаш намали значимостта на стълба.

Във Варна се наложи да събирят една от трибуните на стадион, за които месеци по-рано правителството отпусна пари за ремонт. Планът за това от къде ще мине булеварда е направен по стара кадастрална карта, а построяването му над съборените трибуни предизвика сериозни вълнения, но пък сега си имат и стадион (е не цял), и булевард.

Също във Варна при строеж на нова сграда пропадна съседната улица като дори се стигна до евакуации.

За да се затвърди, че

у нас абсурдите не са един и два,

а и се случват навсякъде, в Пловдив пък светофар влезе в нова сграда, въпреки че според проекта, тя трябвало да бъде построена около него.

Но строежите са малка част от абсурдните ситуации, които се чудим дали дори и големия Емир Костурица е способен да съчини за филмите си.

 

При бягството на двама затворници от Централния софийски затвор да ги гонят тръгнаха не надзирателите, а чистачката, която тъкмо си купувала кафе от автомата и ги видяла как бягат не от къде да е, а през централния вход на затвора.

Политическите абсурди

от своя страна не отстъпват по нищо на куриоза с чистачката и затворниците. Тъй като "гениалната мисъл" на политиците и техните ПР никога не трябва да се подценява. 

Министърът на вътрешните работи реши да се солидаризира с полицайка, която беше сериозно ранена от футболни хулигани и едва не загуби окото си като отида да я види в болницата с превръзка на окото. Така министър Валентин Радев, който вече е „понижен“ в депутат, с право си спечели прозвището „Министърът пират“, а снимката му и до днес е повод за шеги в социалните мрежи.

Друг министър реши, че ще даде 37 хил. лева за килим от цветя и трева за българското председателство като част от културната програма. Е парите бяха дадени, но килимът се оказа килимче с размери не по-големи от средна стая.
Е вярно, беше красиво, но килим за 37 хил. лева си е голям абсурд.

Но с това не свършват „забавните“ идеи на управляващи.

Вицепремиерът Валери Симеонов си купи шумомер и реши да затваря поред дискотеки, които работят след 23 часа. След като обиколи плажовете, се прехвърли и в столицата, а в момента зимните курорти сигурно благодарят ежедневно, че той вече не е част от правителството.
Така вицепремиерът се скара с министъра на туризма, обвиниха го в лобизъм за други заведения, но пък си спечели специална песен, която рапъри написаха за него.

 

Другият вицепремиер от „Обединени патриоти“ Красимир Каракачанов пък реши с хумор да слепва вече счупените части на коалицията си, която го държи във властта. На заседание на коалиционния съвет след сериозни публични скандали в коалицията, катастрофата край Своге със 17 загинали (към този момент), три министерски оставки, Каракачанов реши да се появи със синя каска. Идеята му беше да внуши мир (синита каски на ООН се борят за мир), но нито ситуацията беше особено подходяща за хумор, нито начина. Още повече, че като министър на отбраната Каракачанов трябва да знае поне как се слага каската и да не я нахлупва обратно, както е на снимката.

И ако тези „бисери“ могат и да ни забавляват, то 2018 ни изненада с абсурди, даващи поводи за гняв.

В началото на годината ТЕЦ Варна беше закупен от бивш министър на Орешарски Данаил Папазов. На пръв поглед в това няма нищо лошо, та нали всеки има право да прави частен бизнес, но абсурдното е, че само след няколко месеца същата централа беше продадена за скромните около 5000 лева за почетния председател на ДПС Ахмед Доган. И ако до тук не виждате нищо абсурдно, то трябва да добавим, че правителството вече беше взело решение именно централата, която Доган купи, да съхранява студения резерв, нещо, за което държавата плаща и то сериозно, а парите идват от нашите джобове.
Така при случай на криза с газа, въглищата или недостиг на ток Доган ще е този, които да ни го даде. И после няма защо да се чудим на програмните речи и визиятаза развитие на страната на почетния председател на ДПС, който, иначе, вече не е в политиката.

И пак в енергетиката се появи друг интересен персонаж – Гинка Върбакова. Бизнесдамата от Пазарджик, която досега не е и сънувала как се управлява електроразпределително дружество, реши да си купи такова. Върбакова подаде документи за купуване на ЧЕЗ, които искат да се изтеглят от българския пазар и за учудване на всички, именно тя беше избрана като най-надежден купувач дори на фона на международно консорциуми.

Силното обществено недоволство, съмненията за тежка корупция и че Гинка е поставено лице на политически интереси, доведоха до замразяване на сделката. А следващият сезон на сагата най-вероятно ще гледаме през новата година.

 

За десерт на абсурдите едни „хора на културата“ решиха да похапнат салами върху голи женски тела. А идеята женски тела да бъдат покрити със салам показвала жената като обект на консумация, т.е те са срещу това отношение, но пък си ги изядоха.

И това са само част от абсурдите, които бихме могли да продадем за сценарии на филм.

А за следващата година си пожелаваме да бъдат по-малко, тъй като струват на всички нас – данъкоплатците, доста.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...