ГЕРБ се готви за избори. Посяга на реформаторски кметове - 24novini.bg

ГЕРБ се готви за избори. Посяга на реформаторски кметове

20.12.2018 | 13:40
(1 глас)

До местните избори остава по-малко от година, а ГЕРБ от снощи е в паническа атака. Посред нощ столичен официоз, близък до ГЕРБ, обяви, че Йорданка Фандъкова ще бъде издигната за четвърти мандат, сравни я със съвременните строители на България и с кмета, докарал водата до София и изчисли, че щяла да направи 10 години на поста. Е, тя е на поста от около седем. Не бяха цитирани решения на организации на ГЕРБ в София, на национален орган, който да утвърди кандидатурата, както е в демократичните партии. Т.е. ГЕРБ е в паника.

 

Паническата атака се дължи на уплахата, че лошите и скандални ремонти в столицата помрачиха рейтинга на "майката на столицата" Йорданка Фандъкова, а корупционните скандали намаляват с всеки ден добавената й стойност за ГЕРБ. Заместникът й се разследва от прокуратурата, припомняме. И подаде оставка, за да спаси имаджа на Фандъкова.

Загубата на добавената й стойност се усеща от Цветан Цветанов с цялата му кожа -  както, впрочем, стана с Лиляна Павлова. И тя остана с нулева добавена стойност. И без министерство от вчера. И както се случи при Цецка Цачева - когато срина ГЕРБ на президентските избори като "майка на нацията".

В областните градове битката ще е най-тежка, защото ГЕРБ има да задържа позиции, но както се клати в София, не изглежда да е стабилно и в страната.

От 25 градоначаници, ГЕРБ имат 20, а основната опозиция БСП ще трябва да се „върне в играта“

и да покаже мускули.

На последните местни избори БСП не спечели кметския стол в нито един областен град.

Както напоследък се прочуват кметовете на ГЕРБ с дране на прасета (кметовете на Стара Загора, Елена и Пловдив), корупционни схеми за милиони (Варна с 43 млн. за Гергов от Портних и Борисов), назначения (Хасково, "кумгейт" с роднините на Делян Добрев), че и арести на кметове и съветници от ГЕРБ (в Септември бяха първите арести на Антикорупционното звено - срещу кмета на ГЕРБ и заместника му), не, няма да е лесно да удържат позициите.

Понеже местните избори са мажоритарни - там всеки знае какви ги върши кметът и какви са схемите, в които участват общинските съветници - един по един: и от ГЕРБ, и от ДПС и БСП.

 

Позиции ще трябва да бранят и десните, които изпаднаха от парламента заради личностни конфликти.

те обаче, обединени под шапката на

Реформаторския блок спечелиха изборите в 4 областни града като в два – Плевен и Добрич победиха именно ГЕРБ.

Така изборите изглеждат все по-интересни, а с отминаването на времето и по-горещи. Не само за големите, но и за най-големият играч от 30 години в родната политика - ДПС.

ДПС също трябва да се докажат, като запазят единствения си кмет – този на Кърджали. ГЕРБ имат интерес да им помогнат.

Защото ДПС са в основата на плаващите мнозинства, с които Борисов ще крепи третия си кабинет до евровота. После ще го свали сам, както направи два пъти до момента, съмняват се анализаторите. Вероятно с право.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов вече направи заявки за издигане на настоящи кметове, но и самият той усеща, че има проблем както в столицата, така и при настоящите десни управленци.

Вчера излезе публикация, че Йорданка Фандъкова е единственият вариант за ГЕРБ в София, но остава въпросът дали е достатъчен за победата, тъй като нерешените проблеми и лошите ремонти в последните 10 години й донесоха доста негативи. 

В медии близки до ГЕРБ вече се заговори, че Паун Паунов от Кюстендил, който е от СДС, се ползва с подкрепа от ГЕРБ, а

партията на Борисов ще трябва да мисли как да спечели Монтана и Плевен, където са кметовете на РБ.

 

Първата стъпка е да опитат да „приберат“ кметовете в своята партия, както се случи с някои градоначалници от НДСВ, които искаха да си осигурят следващ мандат. Ако това не се получи, започват проверки на държавните органи и орязване на бюджетите на общините, а за всички е известно, че парите са централизирани в Министерстовото на финансите и ако някой кмет иска да направи нещо за хората, ще трябва

да бъде услужлив и кротък с управляващите.

По подобна схема

ГЕРБ опитаха да вкарат двама от реформаторските кметове в своя отбор на президентските избори.

Кметовете на Добрич и Чепеларе се снимаха с „майката на нацията“ Цецка Цачева в опит да запазят добрите отношения с управляващите и да не спрат важните им проекти.

Преди седмица правителството отпусна средства за изграждане на отсечка на магистрала „Хемус“, а кметовете демонстративно бяха събрани да благодарят на Борисов, че дава възможност на Севера да се развива.

В групата беше и представител на Плевен, за който магистралата е от изключително значение, но това не беше кметът, а неговият заместник, който на практика отказа да благодари за нещо, което е част от работата на правителството. 

За кмета на Чепеларе със сигурност е ясно, че отиде в ГЕРБ. Но дали тази маневра ще осигури на ГЕРБ Чепеларе никак не е ясно. Реформаторката от Чепеларе спечели на втория тур по схемата "всички срещу ГЕРБ", но дали сега, подвила крак пред тях, би имала подкрепа - по-скоро не. Или поне такава е практиката в родните избори.

 

За кмета на Добрич, също избран от РБ, и дума не казват ГЕРБ - знак, че несъмнено упражняват натиск върху него и то не само със средства по закон. Проблемът е, че в Добрич структурата на ГЕРБ е толкова разбита, че и с пари там изборите не могат да се спечелят. Разбира се, с много пари могат.

Остават няколко месеца, в които ГЕРБ ще прави стратегията, ще раздава сумите, ще пренасочва пари по бюджетите, ще притискат, ще заплашват, но посягането към десните кметове започна рано.

Очевидно от страх, че ГЕРБ могат да загубят отново позиции и пълна хегемония и в местната власт, след като загубиха президентската.

Дали стратегията им ще успее, ще видим скоро. Единственото сигурно е, че политическото шоу тепърва започва.

А десните могат да спечелят от него много. Ако се съберат срещу ГЕРБ и запазят десните крепости.

А могат и окончателно да ги изгубят. Засега ходовете им се свеждат до мерене на мъжкото достойноства и упоритост да играят сами, макар и слаби и насипни. С този инат обаче някои от тях показва, че нямат против доброволно да помогнат на ГЕРБ. За пълна хегемония на кметовете им.

А после?

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...