Електронно гласуване ще има през 2020 г. - 24novini.bg

Електронно гласуване ще има през 2020 г.

С отлагането на въвежданео на електронната идентификация на лични документи се отлага и електронното гласуване. С отлагането на въвежданео на електронната идентификация на лични документи се отлага и електронното гласуване.
Мария Йорданова 19.12.2018 | 10:20
(1 глас)

Електронна идентификация на личните документи, съответно и електронно гласуване, ще има през 2020 г. Това приеха народните представители днес с гласуваната на второ четене поправка в Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили.

 

Електронни карти на служители в структури на НАТО и на зависими от тях лица за пребиваване в България ще започнат да се издават от 1 януари 2020 г. а не от началото на 2019 г., както бе прието в Закона за българските лични документи. 

По време на дебатите днес народният представител от ГЕРБ Валентин Радев, който подаде оствка като вътрешев министър след трагедията при Своге, заяви, че "ако трябва, и три пъти ще се промени срокът".

Изявлението му е в противоречие с изискванията на Изборния кодекс,

където е предвидено електронно гласуване да има от 2019 г.

То противоречи и на волята на гражданите в референдума за електронното гасуване на президента Плевнелиев,

узаконен от парламента, където над 2 млн.души гласуваха за въвеждане на електронния вот.

С удължаването на този срок

се удължава и срокът за въвеждане на електронните лични карти,

които са в основата на електронното гласуване. Заради удължения срок гласуването по електронен път няма как да се осъществи поне до 2020 г. Според информация на МВР издаването на новия вид документи може да се осъществи най-рано в средата на 2020 г., след като е пусната в експлоатация новата система за издаване на български лични документи, пише в мотивите, приложени към законопроекта.

Сред мотивите за промяната на срока е невъзможността за издаването на документа, тъй като бланките за български лични документи се осъществява по договор от 2016 г., който не предвижда бланки за издаване на картите. Такива бланки се предвиждат при избора за изпълнител на следващата обществена поръчка за издаване на лични документи поколение 2019 г. 

Народното събрание прие от 31 декември 2018 г. цивилните военнослужещи и членове на НАТО в Република България, както и лицата зависими от тях, да получават от Министерство на вътрешните работи разрешение и удостоверение за пребиваване, докато се създадат техническите и организационни условия за издаване на картите. 

За издаване на съответните документи МВР ще получава информация от Министерство на отбраната, а периодът на пребиваването ще може да бъде по-дълъг от година.

Приетите днес промени са внесени от Министерския съвет, по-специално от Министерството на вътрешните работи с министър Младен Маринов и са разглеждани от Комисията по отбрана с председател Константин Попов (ГЕРБ) и от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред с председател Цветан Цветанов (ГЕРБ).

Припомняме, че в интервю за 24новини.бг омбудсманът Мая Манолова заяви, че ще сезира Конституционния съд, ако отлагането на електронния вот за след 2019 г. влезе в сила.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...