Глобата на БЕХ или колко ни струва премиерът Борисов - 24novini.bg

Глобата на БЕХ или колко ни струва премиерът Борисов

Дали прокуратурата ще потърси отговорност за ощетяване на данъкоплатците заради глобата на ЕК? Дали прокуратурата ще потърси отговорност за ощетяване на данъкоплатците заради глобата на ЕК?
18.12.2018 | 17:41
(1 глас)

След като стана ясно, че ЕК глобява България със 77 млн. евро, заради монопол на държавния Български енергиен холдинг (БЕХ), пресметнахме колко ни излиза енергийната политика на премиера Борисов и министър Теменужка Петкова. Остава въпросът дали прокуратурата ще потърси отговорност от министър Петкова за колосалната загуба на публични средства заради глобата. Също ще видим  и дали омбудсманът Мая Манолова ще подаде жалба за чиновническа безстопанственост, увреден държавен интерес и неизпълнения на европейското законодателство по Закона за отговорност на държавата за щети, причинени на гражданите. Впрочем, всеки гражданини може да подаде такъв иск. Сещаме се дори за гражданина и президент Румен Радев, за опозиционните лидери - в и извън парламента, за лидера на ДПС и председателите на партии от "Обединените патриоти". Най-малкото биха могли да изслушат премиера в парламента, да направят анкетна комисия, да упражнят парламентарен контрол

 

Сметката е проста:

 

1. Септември 2014 г. - Енергоразпределителното дружество ЕВН завежда дело срещу България за около 600 млн.евро.

Делото е в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове, известен като Трибунала във Вашингтон. Точната сума на иска е за над 576 милиона евро, като от тях над 65 млн. са лихви заради забавеното плащане. Делото е заведено за вреди, възникнали от нарушения на България на инвестиционните защити, т.е. за това, че България не спазва никакви правила - нито на пазара, нито на ЕК.

2. Ноември 2016 г. - Загубено дело от България пред Арбитража в Париж за 700 млн. евро. Делото е за поръчаното оборудване за АЕЦ "Белене".

Кабинетът на Борисов даде почти 700 млн. евро от парите на всеки българин, за да плати на руската "Атомстройекспорт" оборудването. Сега то е увито в кашони и найлони, както обясин самият пермиер. НЕК получи сумата възмезно и трябва да я върне на държавата до 7 години. Но тя не е върнала доста и от другите си заеми.

3. Септември 2018 г. - почетният председател на ДПС Ахмед Догат си купи 70 % от ТЕЦ "Варна" за неизвестна сума.

Там той е съдружник на децата на бившия министър Данаил Папазов, които запазват 30% дял. Самият Папазов остава изпълнителен директор в централата, която купи за над 48.5 млн. евро. Самата  централа пък неотдавна спечели търгове за студен резерв за 27.4 млн. лв. "С покупката Доган придобива добре напомпан от държавата бизнес, който може да послужи за изсветляване на имуществото и владенията му", писа при сделката "Капитал". Напоняме, че сделката стана в края на август, но тогава се срина Тръговският регистър и реално е вписана едва на 4 септември.

4. Декември 2018 г. - ЕК наложи глоба от 77 млн. евро на БЕХ, защото години наред е отказвал достъп до газопреносната мрежа на страната на други оператори.

От Комисията посочват причината - доминиращо положение от холдинга, заедно с дъщерните ѝ "Булгартрансгаз", което контролира инфраструктурата, и "Булгаргаз", което продава синьото гориво на клиентите. Монополът е забранен в ЕС и заради това ЕК ни глобява. Делото е по иск на Сашо Дончев от 2013 г. и на петата година има осъдително решение за България.

Само до точка 4 сметката набъбна на над 1,5 млрд евро.

Т.е. толкова излиза на България управлението на енергийния сектор от кабинета на Бойко Борисов.

Днес той обясни, че ако бил либерализирал газопреносната мрежа, заради което е глобата, щял да е принуден да я даде на руснаци и китайци. А тогава защо министър Теменужка Петкова са снима с китайци и руснаци при кашоните с оборудването на реакторите на АЕЦ "Белене"?

Т.е. когато дава атомната централа на китайци и руснаци не е национално предателство, а да либерализира газопреносната мрежа е.

Глобата от 77 млн. евро е факт. Оставки няма. Теменужка Петкова, след като подаде оставка заради близките си отношения с кандидат-купувачката на ЧЕЗ Гинка Върбакова, бе върната на поста от самия премиер. Сега последва и глобата от ЕК, но за оставка на Петкова, принципал на глобеното дружество, и дума не се казва.

Напротив, днес премиерът обеща, изричайки неистини, че с печалбата на дружествата в БЕХ, щял да плати глобата. Всъщност, БЕХ е на гражданите - това е държавен холдинг. Т.е. плащат пак гражданите.

Но как ще плати Борисов?

От отчета на БЕХ на сайта на Министерството на финансите се вижда, че Българският енергиен холдинг е завършил 2017 година с намаляване на печалбата, а и на оборотния капитал.

Печалбата на БЕХ преди данъци се е свила с 14,23% до 107,7 млн. лева,

а нетната печалба намалява с малко над 15% до 105,4 млн. лева.

Оборотният капитал намалява с 90% спрямо края на 2016 година, поради падежиращата през ноември 2018 година облигационна емисия от 500 млн. евро.

Отделно са заемите, които БЕХ отпуска на дъщерните си дружества - ТЕЦ "Марица Изток 2", НЕК, АЕЦ "Козлодуй". В отчета си БЕХ посочва, че заемите към тях са за над 1,2 млрд.лева. И има просрочени задължения обратно към БЕХ в размер на над 200 млн.лева. Освен това от април 2016 г. БЕХ има 1 млрд.лева заем към НЕК, за да изплати НЕК задълженията си към американските централи. И там просрочието на НЕК е за над 100 млн.лв.

По експертна информация БЕХ плаща и емисиите на т.нар. Американски централи, което не би трябвало да прави, тъй като изискването за емисиите влиза в сила след сключването на договора с централите, но пък влияе на цената на тока и по тая причина Холдингът поема разхода. За 2017 г. БЕХ е купил емисии за 74 млн.лв., пишат в отчета си.

Печалбата на НЕК е едва 6,8 млн.лева, пише още в документа. Някъде трябва и да вметнем, че плащаме газопреносна връзка с Гърция, именно за да да се диверсифицират доставките на газ, но и тя още не е готова. БЕХ пък има да взема пари от още две дружества - „Булгртел“ и „Мини Марица Изток“.

При това положение с какви средства "от печалбата" ще се плати глобата от 77 млн. евро, която е около 150 млн. лева, не става ясно.

Печалбата официално е 107 млн.лева, а глобата - 150 млн.лв.

За наивните остава да вярват на думите на Борисов, че не гражданите щели да платят. А КОЙ? Или пък да си дадем сметка, че той съзнателно променя фактите, за да омаловажи щетата от глобата за бюджета.

Има обаче нещо по-лошо от изречените неистини и популистки обяснения за наивни. Премиерът Броисов не за първи път говори на едро с надеждата, че хората не разбират от енергетика и милиарди.

По-лошото е, че днес премиерът Борисов призна вина, като каза, че съзнателно не е либерализирал газопреносния пазар.

Това означава, че всеки, който не е бил допуснат на пазара, като например дружества като това на ищеца, сезирал ЕК, може да заведе иск срещу държавата и да го спечели именно на базата на думите на  премиера, признал злоумишлено действие срещу правото на ЕС. Последиците от това признаване на вина могат да струват на държавата със сигурност милиарди евро. И десетки искове.

Така горната сметка може да набъбне с още няколко обезщетения по дела в арбитражите по света. Където не минават популистки доводи за китайци и руснаци, а важи правото.

Предстои ни да платим за думите на Борисов - те със сигурност ще ни излязат скъпи. Колкото ни излязоха скъпи клиентите на Пеевски и Цветан Василев в КТБ. И на скъпия ни премиер.

Колко ни излиза премиерът Борисов с неговите признания, ще видим в пунктответе за плащане на тока. И в магазините - сметката тепърва ще повиши хляба, парното, млякото, такситата, горивата и салама, които и без това се вдигнаха преди броени дни.

 

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...