Втори загина при протестите на „жълтите жилетки“ - 24novini.bg

Втори загина при протестите на „жълтите жилетки“

15.12.2018 | 17:31
(0 гласа)

Мащабните протести на „жълтите жилетки“ във Франция продължават. Това е петият уикенд на протестни шествия в страната.

 

В цялата страна са мобилизирани 70 000 полицаи и жандармеристи в цяла Франция. 8000 ще бъдат само тези в Париж.

 

До този момент арестуваните в Париж са над 80 души.

И днес хиляди са на улицата в страната. Сблъсъци между протестиращи е имало на „Шанз-Елизе“, а полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне групи протестиращи от страничните улици на главния булевард.

Протестът взе и втората си жертва от началото си през ноември. Шофьор на автобус е загинал в близост до френската граница на влизане от Белгия след като се е забил в камион. Тежкотоварното средство спряло рязко заради блокада на „жълтите жилетки“, но автобусът не е успял.

Последните няколко уикенда бяха белязани от прояви на насилие, при които демонстранти изпотрошиха и плячкосаха магазини, издигнаха барикади по улиците, и после ги подпалиха, буйстваха в Триумфалната арка.

Вчера властите призоваха протестиращите да отменят шествията заради атентата в Страсбург от тази седмица. Част от „жълтите жилетки“ дори коментираха, че атентатът е бил само, за да ги спрат.

По-рано през седмицата френският президент Еманюел Макрон обяви извънредни мерки, сред които увеличаване на минималната работна заплата, намаляване на данъци, в опит да спре протестите. Преди това Макрон оттегли и законопроекта за увеличаване на акциза на горивата, който беше първопричината за гражданското недоволство. 

 

Видеа в социалната мрежа Twitter показават мащабността на протестите в цялата страна.

Адвокати изхвърлиха на боклука европейското законодателство в знак, че не признава корумпираната про-европейска система.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...