Консулът ни в Одеса спасил къщата на Ботев. България не приема дарението - 24novini.bg

Консулът ни в Одеса спасил къщата на Ботев. България не приема дарението

Консулът на България в Одеса спасил къщата на ботев там от разруха с лични пари, но България не приема дарението му Консулът на България в Одеса спасил къщата на ботев там от разруха с лични пари, но България не приема дарението му
15.12.2018 | 15:00
(0 гласа)

Ще приеме ли България като дарение от собствения ни консул в Украйна Димитър Тучков къщата на Ботев в Задунаевка и защо държавата ни отказва културно-историческото наследство. Това разказа репортаж по bTV за абсурдния казус, в който влязоха България и Украйна покрай ремонта на къщата на революционера.

 

Като млад учител Христо Ботев дошъл да преподава в Задунаевка и къщата е от този период на живота му. Ботев е живял в дома на квартира.

 

Държавата днес обаче отказва да приеме като дарение дома, в който е живял Ботев, тъй като домът е бил пред разруха и е оправен с лични средства на консула ни в Украйна Димитър Тучков.

Кадър: bTV. Къщата на Ботев в Задунаевка, където той е живял като млад учител в Украйна

Въпреки че къщата е ремонтирана и пригодена за музей, Министерството на културата три години не желае да я вземе от частния дарител, който е и дипломат, понеже в закона няма предвидена такава процедура. Министърът обясни пред телевизията, че средства за къщата след като се приеме дарението трябва да се намерят, за да се поддържа тя и това е сложно.

От Министерството на културата обявиха, че процедурата не е проста, а чакали и становище на Външно министерство. Така обясняват и забавянето от три години.

Къщата е поддала под напора на времето още перди години. Консулът искал да я купи преди 15 години, но собснвениктъ отказвал. Накрая му я продал, но разрушението било огромно - с почти паднал покрив, теч и сцепена конструкция на покрива. Помощ не идвала отникъде. Тогава с нея се заел българският консул в Одеса Димитър Тучков. Купил я със собствени средства и я ремонтирал с помощта на бесарабски българи. Напарвили са нов покрив, измазали са и са укрепили сградата, боядисали са я и в този преобразен вид Тучков иска да я подари на България.

Дарението той иска да е безвъзмездно. Три години по-късно къщата е в чудесно състояние. И пази спомена за живота на Ботев в Задунаевка. Но още не е собственост на Българската държава, а на дипломата, платил от джоба си да спаси застрашеното от разруха историческо наследство, за което собствената ни държава нехае.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...